[D23,24] 抗俄衛國 102:Slava Ukraini /烏目前仍掌握大多數城市 /普京越顯獨裁

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
其實都擘哂面冇話高唔高興,戰爭完結後俄佬啲帝國夢醒,東歐西亞嗰啲土地分分鐘再一次獨立
當年德軍高層係主將包圍斯大林格勒,
圍死佢等佢出產唔到裝備又補給唔到就得,
係希特拉要主攻,
誓要攻陷個城
英國喺二戰後續漸放棄殖民地,
除左民族主義增加殖民成本之外,
印度獨立導致航路(補給)不穩都係理由
P39 眼鏡蛇低空戰機都係,
反戰車同空對空都得,
當年架機上面支37毫米炮都幾屈機
唯一可以做嘅就係拎核彈射返佢
入去有咩用,
成班北約佬都係得個講字,
會費就識要人交。
冇錯,而且當時天氣不且打仗,烏克蘭成個國家咁大,俄軍淨係用十幾萬軍隊入侵,大部分人都以為只食烏東,再用俄軍扮烏東親俄人民打代理人戰爭,慢慢食烏克蘭
佢依家知自己食唔到又想食你少少
啲談判條件越縮越後(不過全部都唔係係合理條件)
食烏東同克里米亞係俄軍可以做到嘅範圍,但一打基輔,成件事就唔同晒,亦係點解會觸發到歐美國家軍援烏克蘭
我都係咁諗,東歐剩返既國家無錯有部分應該可以入到北約,但我認為今次戰爭其實突顯出東歐(較近俄同西歐(較遠俄)因地理位置唔同而導致行動上積極性有好大差別。即使入到北約,係咪真係咁有信心如果俄入侵會「即時」「出兵」,而唔係玩一堆流程同用話術拖延?

簡而言之,其他一堆係俄羅斯隔離既國家係危急關頭比起西歐國家更可靠,所以成立新聯盟係有可能發生既事。
新既烏波帝國: Ukraini-Polski Empire
除左樓上幾位講英美補給外,個時蘇聯係打衛國戰爭

講緊係用社會主義模式集合成個國家既資源去生產戰爭物資,除左飛機大家之外就係糧食,全部成年人都強制為國家服務,唔上前線生產左既資源都要國有,同依家真係冇得比

依家佢淨係求其派兩三個軍區既兵去打人,以為食生菜 依家達唔到戰略目標(應該係控制基輔推翻親西方政權)好似輕左機咁企左係度,佢係可以磨烏克蘭經濟既,但係根本就係七傷拳,係制裁入面每一日都燒緊錢,真係吃力不討好

不如鳴金收兵,話已經比左烏克蘭應有既教訓就算啦
咁講又有少少事後孔明既,始終一開始無人估計到烏既意志同歐美參與既程度,所以開戰初期純粹以軍備同軍隊人數黎比較,悲觀都算合理🙈

反而我係到諗,如果我而家係普丁,係唔出核彈既情況下,仲可以點打贏呢場仗/取得一個比較好既軍事成果?
而開戰後不斷強調「特別行動順利」的俄羅斯官媒,更在節目中大談「奪回」從前蘇聯獨立的愛沙尼亞、拉脫維亞和立陶宛,俄國《國家防務》雜誌總編輯、空軍預備役上校科羅琴科(Igor Korotchenko)還生動分析戰爭策略,先透過大規模的電子戰,癱瘓北約所有的雷達和偵測系統,並在瑞典的哥得蘭島部署S400防空飛彈與K300P岸基反艦系統,以鞏固進攻北約的橋頭堡並奪下波羅的海三小國。

儘管先不論俄羅斯至今尚未取得在烏克蘭的空優,以及無線電遭俄軍截聽、士兵必須向民眾徵用手機報告戰情的「電子戰」表現,先前曾披露俄羅斯入侵烏克蘭計畫的聯邦安全局(FSB)分析師,就提過該局已擬好反制西方的「戈耳狄俄斯之結」(Gordian Knot)草案,其中就有「進攻波蘭和波羅的海三小國,迫使西方談判並簽署有利俄羅斯條約」的計畫,與官媒上的談話內容似乎有些不謀而合,不過一旦俄國對波羅的海三小國和波蘭動武,就意味著俄國將與北約所有國家開戰。

https://tw.news.yahoo.com/%E4%BF%84%E5%9C%8B%E5%97%86-%E8%8E%AB%E6%96%AF%E7%A7%91%E5%B7%B2%E4%B8%8D%E5%8F%97%E6%B3%95%E5%BE%8B%E7%B4%84%E6%9D%9F-%E5%AE%98%E5%AA%92%E6%8F%90%E5%BE%81%E6%9C%8D%E6%B3%A2%E7%BE%85%E7%9A%84%E6%B5%B7%E4%B8%89%E5%B0%8F%E5%9C%8B%E8%A8%88%E7%95%AB-143434555.html
周刊王CTWANT] 俄羅斯入侵烏克蘭遭到國際嚴厲制裁與譴責,但莫斯科搶在歐洲理事會開議討論是否開除俄國會籍前,搶先一步自行退出理事會,俄外交部發言人扎哈羅娃(Maria Zakharova)更揚言俄羅斯已「不受法律條文約束」,且直到基輔接受克里姆林宮的條件前,「特別行動」是不可能結束的。俄羅斯官媒還在節目中暢談征服波羅的海三小國的軍事計畫。

綜合外媒報導,扎哈羅娃今(17日)在記者會上重申俄羅斯自加入歐洲理事會以來,一直戮力守護理事會的存續與發展,但「在美國主導下的北約破壞了理事會,使其成為西方自我陶醉的平台」,迫使俄國不得不自行退出的立場。並強調脫離歐洲理事會後,俄羅斯已不受其法律條文的限制,只有基輔接受莫斯科條件:解除武裝、成為中立國,才會停止對烏克蘭的行動。不過,扎哈羅娃也透露莫斯科正持續透過視訊,就烏克蘭議題與西方談判。
國際無比下台階俄羅斯(無解除制裁條件)
完全係洗濕左個頭焗打
銀英最大問題係宇宙進行2D戰術

利申:翻睇咗小說好多次
成件事最大既問題係 出兵想出到幾遠, 佔烏東都仲有機會

但貪到全個烏克蘭,仲想貪埋波蘭

就想知道佢一人專制專權下無人制止佢既決定
你話入就入咩
俄羅斯一陣打你點算?
到時俄羅斯打你我先踢你走就太遲
我地北約話唔俾就唔俾
睇幾時啦,初期我都悲觀,以為烏軍好快輸,
差唔多去到3月頭先開始覺得烏軍係頂得住
守軍係咪有收復失地?
如果早十日八日收手,應該仲有粒糖,烏克蘭比佢炸到咁,又死咁多人,一定揾普京祭旗,而家應該要全輸,甚至輸凸
芬蘭總統同普太林私人良好關係(俾面俄羅斯) =/= 芬蘭同俄國國家利益關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞