[D23,24] 抗俄衛國 102:Slava Ukraini /烏目前仍掌握大多數城市 /普京越顯獨裁

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
Glory to Ukraine 🇺🇦🇺🇦🇺🇦
攔到起碼有時間撤離
客觀講出事實: 補給決定佐俄軍生死

火車路線一開戰就俾烏軍炸哂, 冇空優又冇美國果種痴線空運能力, 只剩番用貨車沿公路送補給呢種最冇效率又超易俾烏軍伏擊的運輸方法.
佢緊係想貫穿南北,但莫講話dnipro
佢連Zaporizhzhia都拎唔到
然後kharkiv同sumy又無
點貫穿
以美帝的預警系統
俄佬一射已經知
但係邊個環頭上攔截就….
God bless the earth
陸基 同 空中 都易估
海基就真係 係阿拉斯加射過去
攔到都仆哂街
普京唔記得佐前蘇聯時代2戰人海戰術成功, 係建基於背後有美國呢台戰爭機器源源不絕的物資補給
記得一開戰個個都話烏克蘭輸緊,分別係點輸

而家竟然開始有希望贏,好感動
蘇聯時代生產力好勁,武器無缺過,唔好俾電影呃左
唯有旨意美國真係有超人能力
喺佢發射場有異動前就先發制人
我記得睇過個channel話蛾佬打仗根本都唔勁
近代打親唔係輸就係慘勝
其實烏雞贏硬
除非普京癲到㩒掣攬炒
蛾軍應該係想將烏東部隊鎖死陣地,等佢哋唔可以互相支援,然後奪取基輔。但蛾軍只可以做到前者,但拎唔到基輔
美國有不停提供物資, 機器俾佢哋生產, 唔係剩係靠蘇聯自己
佢可能根本唔知
呢啲嘢蘇聯唔教
臺灣有個叫cheap嘅channel盤點過
核彈內部嘅核原料自己唔會核分裂,要靠個精準嘅起爆器
起爆器短時間內將分隔開核原料迫埋一齊,原料去到critical mass先會核分裂,從而產生大量能量

如果就咁靠攔截嘅爆炸,未必會引致critical mass 發生?
先發制人,一定冚球鏟
其實都唔係幾鎖得死,反而係南線俄軍打得唔錯
起碼可以拎到kharson,而且叫做鎖死咗亞速營喺mariupol
蘇聯嗰時集中造坦克,其餘好多後勤都係靠美帝搞掂
果個年代點運去咁遠?個海又俾德軍封左日日炸商船。
美國參戰開頭都打德好屎,始終都未真正打過。

俄軍係列寧格勒的確係拖死左德軍,搞到轉烈點出黎,都係人少守人多。
之後德軍又係補給問題再俾俄軍包抄滅團。

當件俄軍成功,又可以講又係德軍太自信
依家蛾軍不斷搶嘢
我仲好記得一開始我話烏克蘭會贏,個個都話我過度樂觀
即使唔係核彈成功內部引爆
空中攔截到 爆炸所引起的爆風
都會將原有核彈內部的武器級鉟 之類的野擴散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞