點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
已經係
仲有,香港係磨滅理想嘅地方
呢個低欲望社會遲早出現
每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓
Be a man ok?

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咪撚扣帽子啦 我唔明低人工唔應該勉強自己買私樓有咩問題

公屋過入息限額
居屋十幾萬人爭2千個單位
建議取消公屋!!
之後換哂做居屋
有能者居之
仲可以攞錢起靚d既公屋
唔會出現,班新移民住劏房都照生仔,你話呢?
建議取消公屋!!
之後換哂做居屋
有能者居之
仲可以攞錢起靚d既公屋

你知唔知依家公屋居屋點黎
仲有,香港係磨滅理想嘅地方
呢個低欲望社會遲早出現

香港磨滅理想就真既
永遠都係錢途行先 有咩夢想理想都擺埋一邊先
每日150個黎香港
我地唔消費 d新香港人都會消費
政府永遠睇唔撚到個問題
我地等滅絕啦屌
每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓

消息完怨買唔到樓?

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

低人工買唔起私樓但又過入息排唔到公屋咁點呢??
增值自己??即係你覺得增值完人工就會係咁加?
咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?
既然點都買唔到樓
真係點都玩左先
利申:已絕望

消息完怨買唔到樓?

出現了

劉鳴煒本人

低人工買唔起私樓但又過入息排唔到公屋咁點呢??
增值自己??即係你覺得增值完人工就會係咁加?
咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197
每日150個黎香港
我地唔消費 d新香港人都會消費
政府永遠睇唔撚到個問題
我地等滅絕啦屌

政府:大家都是來自中國還分那麼細!?
香港有咩老本可以食?
每日150個落黎
揸乾而家班香港人
無能力自然唔生
好快變大陸
一早無慾無求

養埋父母過世就隨時死得
既然點都買唔到樓
真係點都玩左先
利申:已絕望

買唔到樓都可以追求其他野
我已經對香港絕望
d錢係草黎睇下邊日離開香港發展
幾愛呢到都無用
個政權日撚日都強姦緊真嘅香港人
有時候諗,做隻無文化又無知嘅豬仲好
買樓先係壓抑慾望喎
月月供樓月月清
邊夠膽亂買野

你唔買樓反而更放得快去洗錢

買樓係侈望
我已經對香港絕望
d錢係草黎睇下邊日離開香港發展
幾愛呢到都無用
個政權日撚日都強姦緊真嘅香港人
有時候諗,做隻無文化又無知嘅豬仲好

做港豬可以一直蒙在鼓裡唔駛諗唔駛擔心
入息中位數1.5 萬

樓價平均4,5百萬

日本男性平均年收都係4百萬yen (2.38萬HKD / 月)
樓價東京近郊(1個鐘車程)一戶新築2 層過千呎係400萬HKD
日本人都會LOAN 35 年去買呢D 樓

香港人400 萬去供香港D200 呎樓
同日本人400 萬去供1000呎+既一間新築屋
基本上唔使諗都知邊個好

洗鬼咁貴咩400萬買倒23區啦

日本成日驚少子化
香港大把人肯生
自從係外國番黎香港
完全無諗過拍拖結婚生仔
咁既環境仲生個仔出黎
仲點對得佢住

平時同大陸人有傾兩句計
感受到佢地有幾眼紅香港人既待遇
有幾想香港人好似佢地一樣
一齊搵幾千銀一個月
一齊俾公安監視一言一行
去外國一齊都要簽證
到冬天一齊呼吸毒霧

不出十年
土生土長講廣東話既香港人
將會俾大陸人歧視,排擠,同化
成為二等公民

大陸人一向仇視香港人

日本成日驚少子化
香港大把人肯生

肯生果炸有大部分都係新香港人
每年單非、雙非生育嘅指數係一直上升緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞