點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
好多人照字面解低欲望
有無學者真係可以簡介下低欲望係咩

我自己理解會係可能本身一個人係鍾意法拉利,以前會死慳死抵/搞盡腦汁咁去買法拉利,變成是旦落機鋪玩返場灣岸就算既心態轉變
可能19999

呢個例子似啦
咁上車難嘛
搵錢難嘛
唔撚做囉
冇特別技能既齒輪 做咩都只能係低下階層
連學番樣專長都覺得麻煩
咁行屍走肉 理所當然
遇到難就唔想做=香港人
學電腦學投資都可以提升收入 而且可以自學
不過都係果句 咁麻煩 做黎做咩 搵多果少少錢 又要學 學完又未必賺 咪搞
梗係世界上實有必賺是好事比我做既

靠自己增值
提升收入
之後呢?
代表上到車咩?
我完全相反喎 因為買唔到樓依排係咁瘋狂洗錢
日本個例子太特殊,基本上係不可複製
完全唔覺得班人係低消費
唔好ff 呃自己
以前就覺得買樓係人生目標,而家就覺得隨緣啦

橫掂家下冇父幹,個屎塔都買唔起架啦
勤力捱得嘅支那人已經全面進場
當你班港豬慢慢步向「任慾望社會」嘅時候
就係大換血嘅好時機

利申:係北區工作,周街都聽到蝗語,好心灰

仲有大把唔捱得支那人

不過90後已經係最後一代香港人

00後有一半係支那人

2047 香港就會徹底變成支那

係有d可惜
但又唔覺得悲

好想黎多次南京大屠殺
不過唔止南京囉
以前就覺得買樓係人生目標,而家就覺得隨緣啦

橫掂家下冇父幹,個屎塔都買唔起架啦

幾年前400萬既窮人恩物,依加基本上絕跡
港式低欲望唔同日本打份hea工過活
香港就算你唔消費,都仲要做到隻狗咁應付基本生活成本, 甚至將來進一步殖民後連hea工都無得你打
今日日本明日香港響舊登已經成日講,不過只怕香港下一代人會死得更慘
利申:搵到食有passport走得甩
完全唔覺得班人係低消費
唔好ff 呃自己

低慾望唔係低消費
可能唔生仔唔結婚唔拍拖果d
不嬲講緊今日日本就係廿年後既香港
咁上車難嘛
搵錢難嘛
唔撚做囉
冇特別技能既齒輪 做咩都只能係低下階層
連學番樣專長都覺得麻煩
咁行屍走肉 理所當然
遇到難就唔想做=香港人
學電腦學投資都可以提升收入 而且可以自學
不過都係果句 咁麻煩 做黎做咩 搵多果少少錢 又要學 學完又未必賺 咪搞
梗係世界上實有必賺是好事比我做既

靠自己增值
提升收入
之後呢?
代表上到車咩?

咁你又岩wo
搵到錢又代表咩
唔想買就唔想買架啦
比你搵到錢又點
認真問 如果將筆錢投資外國買樓仲好?
個邊有親戚係度
兩皮幾就有幾千尺屋
老老柒柒嗱
個個月攞萬幾兩萬去供樓
一供就要供三四十年
仲要驚斷供
不如個個月攞萬幾兩萬去旅行
去足三四十年
環遊世界三十次都得啦
樓價升?Who fucking cares?

你個個月去完旅行都仲可以有時間番工
仲搵到咁撚多錢有萬幾兩萬蚊去旅行?
做咩工咁正
個個月番足係咪搵緊十萬左右
去10日旅行仲有5萬幾6萬一個月
去40年旅行
60歲之後你係打算食屎定飲尿?
中學生都應該知咩叫長命百歲
定你打算60歲自殺
要死不如你依家就去死啦
而加冇公屋既90後生係最幸福
認真問 如果將筆錢投資外國買樓仲好?
個邊有親戚係度
兩皮幾就有幾千尺屋

兩球
香港物價高,但係班人仲係好想消費wor
係樓價同租金太貴,令到班人唔想買樓買車姐
其他野唔見得香港人冇意欲消費

係班港女先咁鐘意消費

根本港女先係問題根源
港男搵番來既錢又係比港女洗

叫雞比人拉
怪有隻雞比你叫
而加冇公屋既90後生係最幸福

有 自膠成日打錯字
已經係咁
星期一返新工,應該少OT
已經準備學好多嘢,例如日文、柔道、整甜品

儲錢買樓?不了(其實係無可能)
共產黨想香港人絕種
有能力既走
冇能力既捱到唔敢生一代
係咁種族清洗

冇樓>冇得結婚>連女都唔想溝

溝唔到女>唔會拍拖>唔會結婚>唔會買樓>單身想做咩就做咩
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢d叫咩慾望

咁無先叫慾望?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞