點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
我覺得調返轉
就係點儲都買唔到樓所以將d 錢拎黎消費去旅行

係香港買樓 供完之後都差唔多死

咩教科書黎

好寫實
香港呢個地方根本就無希望
橫掂點都買唔到樓 比你有首期都成世比佢綁住
不如餐飲餐食餐餐清
得閒一年去兩三次旅行 幾寫意
但我又唔明點解咁病態 大家都覺得習以為常仲有好多人仆去買個啲千二萬一房四百萬二百呎 好難明
除左樓同錢 個政府奶共奶到出面 一日150沖淡再沖淡 大陸資金湧落 冇自由冇民主冇人權
咁落去香港有咩希望?
最好齊齊仆街
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

咩教科書黎

好寫實

小明生活係香港,根本儲錢買乜都係BAD END冇GOOD END
老老柒柒嗱
個個月攞萬幾兩萬去供樓
一供就要供三四十年
仲要驚斷供
不如個個月攞萬幾兩萬去旅行
去足三四十年
環遊世界三十次都得啦
樓價升?Who fucking cares?
儲錢買樓供樓供到老
已經望到自己既未來十幾年既路
無希望無人生無自由
成世為層樓打工
financial decision tree

咩教科書黎

好寫實

小明生活係香港,根本儲錢買乜都係BAD END冇GOOD END

窮撚完都50,60 點解仲有咁多人去供
好多人照字面解低欲望
有無學者真係可以簡介下低欲望係咩

我自己理解會係可能本身一個人係鍾意法拉利,以前會死慳死抵/搞盡腦汁咁去買法拉利,變成是旦落機鋪玩返場灣岸就算既心態轉變
可能19999
我已經係呢個狀態
亦都因為咁無晒目標,要特登搵D野比自己搞,如果老豆死埋的話我就完全無野留戀,唔抗拒死亡

同樣想法
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打 你確定咁樣對香港嚟講係一件好事?
而家既九十後有七八成都係咁既心態
自己搵自己食 放假就去旅行 冇乜積蓄
就算屋企係有d錢既 都係拎哂去吃喝玩樂
香港寸金尺土 買個幾百呎既單位都講緊首期幾百萬 仲要咩住個供樓既負擔 工作生活壓力大 有腦既都識諗啦
為左下一代好 就唔好有下一代
香港暫時都唔會變低慾望社會
冇噉嘅智慧同靈性
香港人點會低慾望
太多物質引誘啦呢度
淨係iPhone都年年換啦
老任部switch又炒到飛起
都未計買衫食野買玩具
香港人不婚不生不買樓咁又點,大把大陸人落黎溝淡
係咪有出過書講呢個狀況?有無巴打睇過
係人多地少(其實唔少)嘅情況下,更應該要做到容易買樓。
咁上車難嘛
搵錢難嘛
唔撚做囉
冇特別技能既齒輪 做咩都只能係低下階層
連學番樣專長都覺得麻煩
咁行屍走肉 理所當然
遇到難就唔想做=香港人
學電腦學投資都可以提升收入 而且可以自學
不過都係果句 咁麻煩 做黎做咩 搵多果少少錢 又要學 學完又未必賺 咪搞
梗係世界上實有必賺是好事比我做既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞