點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
你地唔生唔緊要

上面輸入勞動人口

就係想香港人死晒佢

嘩 好擔心啊
講到好似生多啲就改變到赤化噉
淨係用一個 windows 用下 linux
慾望低到無倫
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢 d 都係低慾望
唔係 多慾望 = 高慾望
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?

你對欲望既定義都好膚淺

事實香港年輕人的確唔係低慾望
日本個隻係死儲爛儲唔消費 上面都有人講 日本低慾望年輕人係不消費 著老豆老母舊衫
香港個啲大把月月清+追潮牌 算咩低慾望?

懶清高話人地慾望膚淺個d... 本身又有咩慾望咁高貴

買樓同老婆扑嘢就最崇高啦
香港會唔會變「低欲望社會」我唔清楚,
不過肯定既係咁樣既物價/樓價 只會令到後生一輩唔想儲太多錢

解決方法應該只係得靠 讀書/父母/中六合彩

試想像一下香港人賺既錢最後去左邊? 有幾多係備香港人自己賺翻? 咁你就明點解正路只可以靠 讀書,etc 發圍

唔係話要大家點做先岩, 只係想大家可以諗下點樣做先對得住自己既靈魂...

利申: 27歲, 冇父/母幹, 靠讀書(獎學金) , 5年考完CPA CFA FRM

對得住自已靈魂有好多方法 你睇下鄭捷就知

5個人住3百零呎單位,我要訓廳,廳又唔夠位放床,梳化床又訓得唔舒服,連住都搞唔掂,真係好難有精力去繼續衝
其中一份子
其實簡單d講唔會好似60/70後咁 為目標去拼搏既心

根本 d 老坑都冇目標,拼乜鬼
你問佢地生存左咁多年做過乜,咪就係返左半年工
其中一份子
其實簡單d講唔會好似60/70後咁 為目標去拼搏既心

根本 d 老坑都冇目標,拼乜鬼
你問佢地生存左咁多年做過乜,咪就係返左半生工
我都差唔多

不過我有些少唔同
癌症大病完一場後先係咁
仲要我向上爬 供樓?
on9 爬到一半 或者供到一半先黎復發 我仲變相送埋層樓比銀行
我不如日日食日日玩好過
反正可能下個月就宣佈死期

巴打幾歲? 邊度有事?
根本喺到賴地硬
班6/70後老坑成日掛係口邊,“返工係搵餐飯食姐”
唔通佢地會係高欲望?
一個淨係識“搵餐飯食”,欲望咁低嘅世代都可以support到八十年代嘅經濟騰飛
你同我講8/90後唔夠欲望support今日嘅經濟?
根本喺到賴地硬
班6/70後老坑成日掛係口邊,“返工係搵餐飯食姐”
唔通佢地會係高欲望?
一個淨係識“搵餐飯食”,欲望咁低嘅世代都可以support到八十年代嘅經濟騰飛
你同我講8/90後唔夠欲望support今日嘅經濟?

班撚屌話搵餐飯食你又信?你睇下班撚屌幾貪得無厭先啦
壓價嗰陣就同年青人講個個搵到錢就社會大亂,要學識安貧樂道
搞唔起經濟嗰陣就屌年青人欲望太低,搞到社會缺乏動力
無恥到呢
lm
資本主義已走到極端,冇辦法啦

全球政權科技監控平民 幾極端都無事
其實與其係樓價問題 不如係政治問題成份較大
而家香港前途未明 上流空間少
重點係你見唔到希望
無論有幾多人上街都好你都改變唔到現狀
無論你點努力你都係唔可以飛黃騰達
有能力走嘅就會走
無能力嘅就只能認命 認命先無咁痛苦
共產黨想香港人絕種
有能力既走
冇能力既捱到唔敢生一代
係咁種族清洗

阿媽係女人

香港最on9無軍隊 同埋英國無咁大責任同共慘反面

香港呢個地方幾時都係家奴 係好彩俾英國睇中搞起左 唔係真係不值一提
以前成日話今日日本明日香港
而家覺得香港第時會衰過日本

從來冇好過日本

同意
樓上班人搞清楚先啦
唔買車買樓 =/=低慾望,大前研一講緊既係對所有物質既慾望(加戀愛/性),唔係單純講緊高階既慾望.....

「日本管理學家大前研一早前提出「低慾望社會」嘅講法,意指日本年輕人物慾極低,對買衫、買車、美食等慾望不大,更莫講話結婚買樓。大前認為呢個社會現象,解釋咗點解日本政府嘅一系列經濟政策一直無法刺激當地消費,無助改善經濟。」

如果係意識形態問題,應該要用文化去解釋?
樓上班人搞清楚先啦
唔買車買樓 =/=低慾望,大前研一講緊既係對所有物質既慾望(加戀愛/性),唔係單純講緊高階既慾望.....

「日本管理學家大前研一早前提出「低慾望社會」嘅講法,意指日本年輕人物慾極低,對買衫、買車、美食等慾望不大,更莫講話結婚買樓。大前認為呢個社會現象,解釋咗點解日本政府嘅一系列經濟政策一直無法刺激當地消費,無助改善經濟。」

agger,好奇佢係點解釋呢個現象
樓上班人搞清楚先啦

人工唔加
屋企以前大花筒搞到經濟一差就冇錢生活
由細到大生活都唔係過得好富裕

咁咪有錢都唔會洗慳埋慳埋積穀防飢
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望

樓上班人搞清楚先啦

人工唔加
屋企以前大花筒搞到經濟一差就冇錢生活
由細到大生活都唔係過得好富裕

咁咪有錢都唔會洗慳埋慳埋積穀防飢

呢個論點適用於全世界所有由窮變富嘅地區喎
有冇咩係日本獨有嘅原因?
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望

成篇文兜彎抹角,話人乜柒“低欲望”又盛,其實姐係想講“點解你有錢唔攞曬黎買樓比曬我賺”姐嘛
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢 d 都係低慾望
唔係 多慾望 = 高慾望

呢啲唔係低慾望
低慾望對呢啲係不感興趣 連新衫都唔買 著父母舊衫 食飯餐餐都食頹飯 食咩都無所謂 飽就得 無謂錢唔洗 淨係儲錢就夠
呢啲先叫低慾望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞