點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike

係香港買樓 供完之後都差唔多死

咩教科書黎

好寫實

小明生活係香港,根本儲錢買乜都係BAD END冇GOOD END

香港:
小明部單車值30000,兩個月後抱著單車鏈餓死在公屋
自從係外國番黎香港
完全無諗過拍拖結婚生仔
咁既環境仲生個仔出黎
仲點對得佢住

平時同大陸人有傾兩句計
感受到佢地有幾眼紅香港人既待遇
有幾想香港人好似佢地一樣
一齊搵幾千銀一個月
一齊俾公安監視一言一行
去外國一齊都要簽證
到冬天一齊呼吸毒霧

不出十年
土生土長講廣東話既香港人
將會俾大陸人歧視,排擠,同化
成為二等公民

唉唔想香港人絕種
已經同女朋友有共識結婚唔生仔
唔係話養仔女開支大
純粹係唔想佢出世喺香港呢個社會度
其實香港仲衰過日本
日本人起碼人地屋企地方大但d香港迫到死而且人多黑店又多
出到社會差唔多個個行業都係想呃人錢既 完全冇消費意欲
仲有個社會d老細又迷信學歷 沙紙 入場券請人
但d所謂既課程又咁鬼貴又要年期
我冇本事讀冇能力上進呀
你地班友慢慢玩慢慢貪啦
我出糧d錢都係買新game 玩算
吓 香港人係食方面好捨得駛喎
行緊日本舊路

黎緊女魔上任已經話幼童洗腦

香港輸硬。。
完全唔覺得班人係低消費
唔好ff 呃自己

低慾望唔係低消費
可能唔生仔唔結婚唔拍拖果d

咁你搞生仔結婚拍拖一大輪,最後咪又係使錢
我已經係呢個狀態
亦都因為咁無晒目標,要特登搵D野比自己搞,如果老豆死埋的話我就完全無野留戀,唔抗拒死亡

哇,一模一樣
突然諗起中文oral有題都係講呢d人生態度
我從來都冇諗過會買到樓 除非將來儲到筆錢 買股票 賺到一大筆先諗

反而我會想買車 起碼啲日本車冇咁貴 不過保養都要洗好多錢
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

庸淺
唔會變日本咁
有新香港人🤷🏻‍♂️

我以為已經一早係咁添

係香港買樓 供完之後都差唔多死

笑撚死我

都係改變唔到個世界線
痴線 香港人不知幾有錢
一對nmd炒到飛起都有人買
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

北歐more or keywords,想學野
共產黨想香港人絕種
有能力既走
冇能力既捱到唔敢生一代
係咁種族清洗

阿媽係女人

香港最on9無軍隊 同埋英國無咁大責任同共慘反面
香港唔止樓貴 其他物價都貴

去超市買餸煮飯都超過50一餐一個人 多謝領X 街市都唔係特別平
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

北歐點解決?
貧者越多越貧,富者越少越富。呢個係資本主義制度不可解決的缺陷。
最大問題係 買樓結婚生仔代表開心?
結婚幾年可能發覺你老婆好難頂 想離婚
生仔後發覺養仔好難好貴 冇哂自己空間時間

自己一個人 起碼知到大概生活會係點 咩都自己控制 有個最低期望

如果係咁 點解我要付出咁多去揀一個可能仲衰既alternative?
香港後生買唔起樓,先狂消費。
有無諗過近似嘅屋租同供其實係差唔多
咁嘅情況點解我有能力唔去買樓去租樓幫人供樓

事實香港係有好多有錢人
大學讀搵食科根本好有希望
香港後生買唔起樓,先狂消費。

狅消費好過d錢去哂地產商既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞