點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
香港情況比日本差好多

好難直接比較 香港係一個城市 日本係一個國家 如果同東京比東京仲顛過香港
但係其他地方又有唔同情況
香港有質素既大學U GRAD 平均都係2萬頭
有質素既多數出黎做野3年左右都3皮以上
起碼都要捱到30歲先有機會上到車
我不如拎黎洗左佢好過啦

根據大學聯校就業資料數據庫(JIJIS) 資料,去年1至10月全職畢業職位空缺平均薪酬為1.46萬元

有質素
個個都話買唔到樓,有冇人自問自己做過d咩?冇盡力就話唔得。好撚好笑。

手上冇樓嘅哩家有幾類人
一類想買樓但買唔起樓所以唔諗買樓
一類本身就覺得唔使買樓 真係好平先會考慮買
一類好受社會觀念影響要去"盡力"買樓
其實係唔係個個都要做第三類人去"盡力"先
每個人覺得重要嘅嘢都唔同
尤其個人主義大行其道 唔重視家庭又得罪你?
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望

去旅行叫高慾望
講出黎怕唔怕比人笑

唔算低慾望就等於高慾望
講出黎怕唔怕俾人笑
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望
就算結果一樣,過程完全唔同,何況依家連結果都唔同
你睇日本d草食男幾有市場你就明,你係香港草食,只會係身邊朋友、屋企人、女人眼中既失敗者

香港脹到某個地步就會縮架喇, 係唔知幾時
但有排都未低慾望囉, 你睇下星期六,日幾多人出街消費, 香港仲係有好多中產既

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

而家政府只係為左幫地產商同有錢佬而控制樓市
要一年起10萬間屋俾你住有幾難唧?
佢突登壓到你咁嫁嘛, 唔係佢冇錢起屋俾你住
再者, 就算食野貴, 大家都仲俾得起, 要慳都有方法
香港而家其實真係得住係最大問題

其實佢搞掂住, 我保證連政治都易好多
港豬完全安居樂業好似80年代咁, 根本就唔會理政治
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?

你對欲望既定義都好膚淺

事實香港年輕人的確唔係低慾望
日本個隻係死儲爛儲唔消費 上面都有人講 日本低慾望年輕人係不消費 著老豆老母舊衫
香港個啲大把月月清+追潮牌 算咩低慾望?
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?

你對欲望既定義都好膚淺

事實香港年輕人的確唔係低慾望
日本個隻係死儲爛儲唔消費 上面都有人講 日本低慾望年輕人係不消費 著老豆老母舊衫
香港個啲大把月月清+追潮牌 算咩低慾望?

日本青年 低消費 不婚不生
香港青年 站消費 不婚不生
日本創新好勁喎
個個都話買唔到樓,有冇人自問自己做過d咩?冇盡力就話唔得。好撚好笑。

手上冇樓嘅哩家有幾類人

我真係唔明買層樓有幾困難,正常做左十年嘢,有儲錢點都買到啦。

但你唔好望一上車就係市區三房大屋啦

做人唔上進,冇人幫到你家。

手上冇樓嘅哩家有幾類人

我真係唔明買層樓有幾困難,正常做左十年嘢,有儲錢點都買到啦。

買到唔代表要買
唔想上進嘅人亦唔需要人幫
其實咩叫買唔到樓都有討論空間,如果1個人有能力買到市場最低價至平均價既樓,但選擇唔買,因為佢想買市區/靚地段既樓,個d人算唔算買唔到樓先? (純粹想clarify討論前設,唔想引戰)
香港人點會低欲望
只不過唔係用嚟買樓啫
香港人點會低欲望
只不過唔係用嚟買樓啫

其實依家最主要都係無論你買乜都係推緊個樓價
反正香港變緊支那
不姐罷工攬炒一鑊熟
唔係做金融地產或者專業人士嘅平凡人
根本冇辦法儲蓄或者不斷追求物慾嘅消費模式
咁咪唯有追求「小確幸」嘅生活方式
去下旅行
搵啲低成本嘅興趣 行山 煲劇

遲啲co-living 共享經濟係香港興起
依種狀況會更加盛行
樓上班人搞清楚先啦
唔買車買樓 =/=低慾望,大前研一講緊既係對所有物質既慾望(加戀愛/性),唔係單純講緊高階既慾望.....

「日本管理學家大前研一早前提出「低慾望社會」嘅講法,意指日本年輕人物慾極低,對買衫、買車、美食等慾望不大,更莫講話結婚買樓。大前認為呢個社會現象,解釋咗點解日本政府嘅一系列經濟政策一直無法刺激當地消費,無助改善經濟。」
仆街....講中曬...
我由細到大都低慾望,所以我買到樓。
lm
樓上班人搞清楚先啦
唔買車買樓 =/=低慾望,大前研一講緊既係對所有物質既慾望(加戀愛/性),唔係單純講緊高階既慾望.....

「日本管理學家大前研一早前提出「低慾望社會」嘅講法,意指日本年輕人物慾極低,對買衫、買車、美食等慾望不大,更莫講話結婚買樓。大前認為呢個社會現象,解釋咗點解日本政府嘅一系列經濟政策一直無法刺激當地消費,無助改善經濟。」

咁清楚做乜
就下佢地la
圍爐姐
樓上班人搞清楚先啦

日本年輕人成長於經濟爆破,從細慳到大,老豆辛苦工作咩都冇,再加上on9職場文化令日本年輕人根本睇唔到未來

低慾望就此練成

手上冇樓嘅哩家有幾類人

買到唔代表要買
唔想上進嘅人亦唔需要人幫

我返工個邊有新盤
三百幾萬
但一百五十尺
香港後生買唔起樓,先狂消費。

狅消費好過d錢去哂地產商既

間接地產稅呀大哥
你去食飯去飲酒好大個portion係幫人交租

所以有咩買都唔去大商場買 幫襯小店
唔出街食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞