點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
以前成日話今日日本明日香港
而家覺得香港第時會衰過日本
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?
無慾望唔係錯唔係壞事 唔好比人洗腦
以前成日話今日日本明日香港
而家覺得香港第時會衰過日本

正常,香港行業單一
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?

你對欲望既定義都好膚淺
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望
就算結果一樣,過程完全唔同,何況依家連結果都唔同
你睇日本d草食男幾有市場你就明,你係香港草食,只會係身邊朋友、屋企人、女人眼中既失敗者
其實香港依加變到咁已經無咩留戀,年輕既人無哂希望,買樓其實無錯,但當呢樣野已經超出我地既能力範圍時,係咪應該唔好太執著?上到車又點,一出糧就無一舊錢,咩消費都唔敢,因為要供樓,工作有幾唔如意都唔敢轉,因為驚無錢供樓,到死果一刻回望其實你呢世人有咩意義,最on9 係依然有人成日掛住上車上車,結果你咪比班有錢佬玩殘囉,跟住咪迫死自己囉
老左咪拿綜援 靠政府算
有冇人都係咁

香港後生買唔起樓,先狂消費。

狅消費好過d錢去哂地產商既

間接地產稅呀大哥
你去食飯去飲酒好大個portion係幫人交租
日本人有切腹精神,就算死都唔會累人累物,香港唔同,大把新香港人加廢青,搵唔到食厚顏無恥食老綜住公屋,仲要生一打,拎爆老綜。而真正有手有腳嘅香港人就儲緊都上唔到車,結果慢慢放棄生育。
日本人有切腹精神,就算死都唔會累人累物,香港唔同,大把新香港人加廢青,搵唔到食厚顏無恥食老綜住公屋,仲要生一打,拎爆老綜。而真正有手有腳嘅香港人就儲緊都上唔到車,結果慢慢放棄生育。

依家仲邊有
你去一轉日本望下jr一日有幾多人身事故
仲有,香港係磨滅理想嘅地方
呢個低欲望社會遲早出現

香港磨滅理想就真既
永遠都係錢途行先 有咩夢想理想都擺埋一邊先

其實磨滅理想唔緊要,最多咪d賺唔到錢既夢想唔去做姐,最恐怖既係做香港人要磨滅自我,d人仲會同你講奴隸係唔想做奴隸有自主意識就會俾人殺死。
唔太一樣 日本d物價冇乜點變 d公司驚冇人消費唔敢加價
但係香港瘋狂加 d人都係照買
老左咪拿綜援 靠政府算
有冇人都係咁

唔太一樣 日本d物價冇乜點變 d公司驚冇人消費唔敢加價
但係香港瘋狂加 d人都係照買

有通帳vs冇通漲既分別,日本太特殊,任何地方都唔會變日本
香港人均居住面積 VS 日本人均居住面積
100呎都唔夠仲講乜撚野欲望
買多D野屋企都冇位放

根本係地產霸權逼使
香港情況比日本差好多
個個都話買唔到樓,有冇人自問自己做過d咩?冇盡力就話唔得。好撚好笑。
公司汁關我撚事咩
經濟差關我撚事咩
經濟好唔見我發達

汁你老母
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望
就算結果一樣,過程完全唔同,何況依家連結果都唔同
你睇日本d草食男幾有市場你就明,你係香港草食,只會係身邊朋友、屋企人、女人眼中既失敗者

香港脹到某個地步就會縮架喇, 係唔知幾時
但有排都未低慾望囉, 你睇下星期六,日幾多人出街消費, 香港仲係有好多中產既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞