點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike

總之一儲錢,小明點都後要死
香港會唔會變「低欲望社會」我唔清楚,
不過肯定既係咁樣既物價/樓價 只會令到後生一輩唔想儲太多錢

解決方法應該只係得靠 讀書/父母/中六合彩

試想像一下香港人賺既錢最後去左邊? 有幾多係備香港人自己賺翻? 咁你就明點解正路只可以靠 讀書,etc 發圍

唔係話要大家點做先岩, 只係想大家可以諗下點樣做先對得住自己既靈魂...

利申: 27歲, 冇父/母幹, 靠讀書(獎學金) , 5年考完CPA CFA FRM

你考完但係char唔charter到?

CPA chartered 左 呢個講真係有D好彩, 鬼佬老細育簽 唔係應該都幾難charter

得罪講句 一年考一份 5年考晒三個不難 入big 4既人人得啦
希望大家香港人可以一齊去智利重新黎過

總之一儲錢,小明點都係要死
遲早?好多人已經係咁

物慾不之幾高
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

無慾望同低慾望2樣野

我理解係無慾望去努力番工去搵多d錢去滿足自己既慾望特別係要用錢果d, 同好無目標

其實買樓唔難 供樓都唔難

只係首期 同工作穩唔穩定啫

而家世界一日千里

今日唔知聽日事

開心左就算啦

你個老婆奴同人講呢句,說服力差左d
物價而言
相對於日本
香港相對地仲有入口自由
用嚟平衡番個物價
但日本就內需經濟為主 少咗控制物價嘅渠道

另外
文章所指嘅方向似係指向資產投資方便 當中以物業市場會FOCUS
但香港相對地
物業市場無望但其他投資渠道非常活躍
所以未至於成為低欲城市

仲有一點
係物業市場就算香港人買唔起樓
都仲有紅本接貨
絕大部份都係及時行樂算
香港有質素既大學U GRAD 平均都係2萬頭
有質素既多數出黎做野3年左右都3皮以上
起碼都要捱到30歲先有機會上到車
我不如拎黎洗左佢好過啦
我不如拎黎洗左佢好過啦

U GRAD 平均都係2萬頭
我不如拎黎洗左佢好過啦

根據大學聯校就業資料數據庫(JIJIS) 資料,去年1至10月全職畢業職位空缺平均薪酬為1.46萬元
我不如拎黎洗左佢好過啦

佢話有質素明顯filter 走一般bba/art/science la
身邊個個人物慾高到傻 impulsive buying 多到
身邊個個人物慾高到傻 impulsive buying 多到

為左去旅行狂鳩番工

為左去旅行狂鳩番工

老闆又有新勞動力
我不如拎黎洗左佢好過啦

佢話有質素明顯filter 走一般bba/art/science la

有質素u grad = 專科?
我不如拎黎洗左佢好過啦

有質素u grad = 專科?

佢自己噏啫
記住,日本既低慾望係包括 性同戀愛架
傻啦,香港人係好有錢,買唔起樓

就會洗係第二啲地方

日本個班身在福中

樓下便利店已經係美食,空氣又清新

洗鬼出國旅行咩

車位油費又唔費,唔當買車係啲咩慾望

香港會唔會變「低欲望社會」我唔清楚,
不過肯定既係咁樣既物價/樓價 只會令到後生一輩唔想儲太多錢

解決方法應該只係得靠 讀書/父母/中六合彩

試想像一下香港人賺既錢最後去左邊? 有幾多係備香港人自己賺翻? 咁你就明點解正路只可以靠 讀書,etc 發圍

唔係話要大家點做先岩, 只係想大家可以諗下點樣做先對得住自己既靈魂...

利申: 27歲, 冇父/母幹, 靠讀書(獎學金) , 5年考完CPA CFA FRM

你考完但係char唔charter到?

CPA chartered 左 呢個講真係有D好彩, 鬼佬老細育簽 唔係應該都幾難charter

得罪講句 一年考一份 5年考晒三個不難 入big 4既人人得啦

對唔住, 我冇話係得我做到, 唔明你想帶出D乜?
傻啦,香港人係好有錢,買唔起樓

就會洗係第二啲地方

日本個班身在福中

樓下便利店已經係美食,空氣又清新

洗鬼出國旅行咩

車位油費又唔費,唔當買車係啲咩慾望

日本本土大把野玩,食物又好食,洗鬼出國旅行咩

港豬就要年年去幾次日本玩

公平咩
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望

去旅行叫高慾望
講出黎怕唔怕比人笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞