點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
想生仔但唔敢生
驚害左佢一世

同感
唔想下一代又面對同一樣問題而苦惱
曬氣

香港輕生個班 消費力極強

個個搵得雞碎咁多
好多都拎左去買野
曬氣

個個搵得雞碎咁多
好多都拎左去買野

唔好留港消費 用多啲網購係正確態度

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咪撚扣帽子啦 我唔明低人工唔應該勉強自己買私樓有咩問題

低人工買唔起私樓但又過入息排唔到公屋咁點呢??
增值自己??即係你覺得增值完人工就會係咁加?
咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

居屋唔夠分呢個問題又點計先?
無計,d 地要留返來起公屋比新移民

今年得2千幾個居屋單位,公屋就萬幾個
一條安泰邨已經係新居屋2倍數目

計我話由申請唔到公屋開始計去到月入4萬都係慘果批

好多人係呢堆
曬氣

個個搵得雞碎咁多
好多都拎左去買野

唔好留港消費 用多啲網購係正確態度

一兩年前開始 要洗錢買野都盡量 唔撚益香港老細

出現了

劉鳴煒本人

咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

好多人係呢堆

所以咪低欲望社會

出現了

劉鳴煒本人

咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

好多人係呢堆

所以咪低欲望社會

呢個真
唔會
日日150個大陸人
大陸人有錢黎香港買樓,新移民無錢就申請公屋,成功換血
未到低欲望
只係欲望轉移
由結婚生仔變成及時行樂
但係生育問題港共已經解決左
用150個加雙非成功解決人口問題
身邊大部份朋友都冇生細路
當迷你飲食、循環消費、共享經濟成為時尚,反映的是新世代對生態及環境永續性的重視。因此從永續角度來看,低物欲未必是壞事。真正值得關注的問題,是「低物質欲望」會否造成「低成就欲望」?

我覺得冇錯 不過香港青年一代係吃喝玩樂使錢 唔算低物質慾望
如果你問心可以一個月有一半日子
冇目的噉食波仔/7仔解決三餐 噉先算低慾望

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

好多人係呢堆

因為你叻D搵多一萬幾千
但係就享受唔到公屋居屋福利
抽都冇得抽

已經搬左出黎住既就捱萬幾蚊租
唔會 大陸而家先開始富起來
仲有幾十年玩
供寶福山先啦!供完樓你唔夠錢同時間供寶福山

香港地完美演繹咩叫死無葬身之地
老左咪拿綜援 靠政府算
有冇人都係咁

到時土生土長香港人唔比攞
一直都係咁

冇儲錢 想買咩就買咩

買樓?不了 那有錢你老母
身邊大部份朋友都冇生細路

無錢真係唔好生,依家競爭咁大,你比唔到好嘅教育佢,將來只會做低下層
買咩樓啊
供nmd仲抵

係香港買樓 供完之後都差唔多死

笑撚死我

都係改變唔到個世界線

仲有隱藏end
係小明問老豆借9000蚊
買左三部單車
5000蚊一部賣左畀三條水魚
最後還完錢仲夠錢買多部畀條女一齊去
最後仲搞出人命
兩個去三個返
樓上誤解左低慾望,追星買電子野/唔買樓個d 唔係低慾望,係本書入面黎講低慾望係對好多事物冇興趣
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢d叫咩慾望

青,呢d係的確所講既慾望,所以香港同日本仲有一段距離
唔買樓唔買車唔等於低慾望啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞