點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
唔生仔 唔買樓 等死絕望區
入息中位數1.5 萬

樓價平均4,5百萬

日本男性平均年收都係4百萬yen (2.38萬HKD / 月)
樓價東京近郊(1個鐘車程)一戶新築2 層過千呎係400萬HKD
日本人都會LOAN 35 年去買呢D 樓

香港人400 萬去供香港D200 呎樓
同日本人400 萬去供1000呎+既一間新築屋
基本上唔使諗都知邊個好

洗鬼咁貴咩400萬買倒23區啦

係亞/歐洲唔少地方 400萬可以買house...
可以買到3千呎大屋 點解係香港只可以買間豆腐潤咁細既閪屋
重要爭撚住買呀屌你老母
想生仔但唔敢生
驚害左佢一世

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咪撚扣帽子啦 我唔明低人工唔應該勉強自己買私樓有咩問題

低人工買唔起私樓但又過入息排唔到公屋咁點呢??
增值自己??即係你覺得增值完人工就會係咁加?
咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

居屋唔夠分呢個問題又點計先?
無計,d 地要留返來起公屋比新移民

今年得2千幾個居屋單位,公屋就萬幾個
一條安泰邨已經係新居屋2倍數目

計我話由申請唔到公屋開始計去到月入4萬都係慘果批
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢d叫咩慾望

其實追新嘢都算係慾望黎
睇過篇新聞講 日本年輕人個隻低慾望 除咗不婚不生不買樓之外 仲有不消費寧願儲錢要現金 呢樣香港一定做唔到

之前睇節目日本d低慾望年輕人係會直情著老豆老母既衫唔買新衫
唔會大魚大肉剩係食屋企飯同便利店便當

香港根本冇得比

港青係頹廢
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

香港都一樣
上層佔有太多
發展已經飽和
每日150個黎香港
我地唔消費 d新香港人都會消費
政府永遠睇唔撚到個問題
我地等滅絕啦屌

其實單程證好多都係香港男人申請大陸老婆落黎香港
唔會出現,班新移民住劏房都照生仔,你話呢?

日本成日驚少子化
香港大把人肯生

依家多數都係1個 甚至唔想生
香港會唔會變「低欲望社會」我唔清楚,
不過肯定既係咁樣既物價/樓價 只會令到後生一輩唔想儲太多錢

解決方法應該只係得靠 讀書/父母/中六合彩

試想像一下香港人賺既錢最後去左邊? 有幾多係備香港人自己賺翻? 咁你就明點解正路只可以靠 讀書,etc 發圍

唔係話要大家點做先岩, 只係想大家可以諗下點樣做先對得住自己既靈魂...

利申: 27歲, 冇父/母幹, 靠讀書(獎學金) , 5年考完CPA CFA FRM
香港人好快被沖淡

試想像一下香港人賺既錢最後去左邊? 有幾多係備香港人自己賺翻? 咁你就明點解正路只可以靠 讀書,etc 發圍

唔係話要大家點做先岩, 只係想大家可以諗下點樣做先對得住自己既靈魂...

利申: 27歲, 冇父/母幹, 靠讀書(獎學金) , 5年考完CPA CFA FRM

你考完但係char唔charter到?

對得住自已靈魂有好多方法 你睇下鄭捷就知
唔會出現,班新移民住劏房都照生仔,你話呢?

日本成日驚少子化
香港大把人肯生

肯生果炸有大部分都係新香港人
每年單非、雙非生育嘅指數係一直上升緊

第日實大把賤力
講到日本地獄咁

你考完但係char唔charter到?

CPA chartered 左 呢個講真係有D好彩, 鬼佬老細育簽 唔係應該都幾難charter

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

係呀我同意呀,政府應該revise公居居屋入息上限呀
Btw我一直屌緊d人工唔高,又要無節制消費,但又想買私樓好小學雞
你如果真你水遵從自己生活取態,我理撚得你買樓定洗錢,屌但而家好多人都得一想二,又唔想犧牲

出現了

劉鳴煒本人

咁呢個世界無人低薪啦
中學生定離地撚?

自己睇#197

係呀我同意呀,政府應該revise公居居屋入息上限呀
Btw我一直屌緊d人工唔高,又要無節制消費,但又想買私樓好小學雞
你如果真你水遵從自己生活取態,我理撚得你買樓定洗錢,屌但而家好多人都得一想二,又唔想犧牲
其實住洋樓養番狗依個concept都係個社會投射出嫁姐 為嘅都係想促進經濟 當然有人真係覺得咁樣先係享受生活 冇人一出世就對社會好有欲望ge 部份都係比個社會影響我地嘅個人思維 欲望高低點解唔可以自己定?
開心與否 銷唔銷費都係好睇個人姐 有人覺得拎d錢去賭去玩去課金去食餐好嘅去旅行 仲開心過買樓
咁可能真係能力問題買唔倒先退而求其次啦 咁都只係向現實低頭 被壓壓下習以為常 當一個社會變到咁時要返轉頭好難 大家都斬腳指避沙蟲到唔知幾時
但同時好睇自己想要咩 簡單生活絕對冇問題 你覺得奢侈係開心都冇問題 只係噤岩刺激倒經濟多d姐
唔好比個社會模式規限左自己嘅思想
其實住洋樓養番狗依個concept都係個社會投射出嫁姐 為嘅都係想促進經濟 當然有人真係覺得咁樣先係享受生活 冇人一出世就對社會好有欲望ge 部份都係比個社會影響我地嘅個人思維 欲望高低點解唔可以自己定?
開心與否 銷唔銷費都係好睇個人姐 有人覺得拎d錢去賭去玩去課金去食餐好嘅去旅行 仲開心過買樓
咁可能真係能力問題買唔倒先退而求其次啦 咁都只係向現實低頭 被壓壓下習以為常 當一個社會變到咁時要返轉頭好難 大家都斬腳指避沙蟲到唔知幾時
但同時好睇自己想要咩 簡單生活絕對冇問題 你覺得奢侈係開心都冇問題 只係噤岩刺激倒經濟多d姐
唔好比個社會模式規限左自己嘅思想

冇錯 唔好接受任何意識形態
搵得雞碎咁多 仲要交稅 交強姦金 畀家用 唔灰就假
係香港買樓?不了
不如儲錢移民好過啦
公司汁關我撚事咩
經濟差關我撚事咩
經濟好唔見我發達

經濟好你唔發達係你能力問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞