點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
一向都唔打算結婚 生活只為照顧老媽子到百年歸老
再Fing晒啲錢自殺
入息中位數1.5 萬

樓價平均4,5百萬

日本男性平均年收都係4百萬yen (2.38萬HKD / 月)
樓價東京近郊(1個鐘車程)一戶新築2 層過千呎係400萬HKD
日本人都會LOAN 35 年去買呢D 樓

香港人400 萬去供香港D200 呎樓
同日本人400 萬去供1000呎+既一間新築屋
基本上唔使諗都知邊個好

中位數 VS 平均數
每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓
Be a man ok?

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人
入息中位數1.5 萬

樓價平均4,5百萬

日本男性平均年收都係4百萬yen (2.38萬HKD / 月)
樓價東京近郊(1個鐘車程)一戶新築2 層過千呎係400萬HKD
日本人都會LOAN 35 年去買呢D 樓

香港人400 萬去供香港D200 呎樓
同日本人400 萬去供1000呎+既一間新築屋
基本上唔使諗都知邊個好

中位數 VS 平均數
東京近郊(1個鐘車程) 你vs返大灣區囉
人類本身就應該係要低慾望先岩生存
通縮
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢d叫咩慾望

其實追新嘢都算係慾望黎
睇過篇新聞講 日本年輕人個隻低慾望 除咗不婚不生不買樓之外 仲有不消費寧願儲錢要現金 呢樣香港一定做唔到
買唔到樓既人,究竟住緊邊?
住屋企私人樓?租私人樓?
住公屋?

點解可以講到住屋需要唔使成本咁?
我地買唔起都一樣大把人買 理得你死

我呢啲搵20k高不成低不就,儲到首期都供死

屋企又無家底注定唔洗結婚
住公屋?

同父母住
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

呢d叫咩慾望

其實追新嘢都算係慾望黎
睇過篇新聞講 日本年輕人個隻低慾望 除咗不婚不生不買樓之外 仲有不消費寧願儲錢要現金 呢樣香港一定做唔到

之前睇節目日本d低慾望年輕人係會直情著老豆老母既衫唔買新衫
唔會大魚大肉剩係食屋企飯同便利店便當

香港根本冇得比
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

北歐點解決?

同問

每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓
Be a man ok?

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…

出現了

劉鳴煒本人

咪撚扣帽子啦 我唔明低人工唔應該勉強自己買私樓有咩問題
住公屋?

同父母住

住到幾多歲?
其實日本既情況可能就係資本主義社會的極限了。
年輕人對買車開始無興趣 <-------本身香港就唔應該咁多私家車, 地方已經少, 而家除咗商場之外已經少咗好多公眾停車場, 搵位泊車都唔係易
遲d推出超低首期供150年超低供款供三代,鼓勵生育買樓
大把人男同女唔拍拖
結婚都唔生仔
對物慾再進一步降低應該都開始咗
老老實實講慘唔係個d人工唔過20k個d人,而係個d人工岩岩過抽公屋居屋上限但人工已經見頂個堆人
依代年輕人既將來一早比上一代人透支左
建議取消公屋!!
之後換哂做居屋
有能者居之
仲可以攞錢起靚d既公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞