點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
香港後生買唔起樓,先狂消費。

狅消費好過d錢去哂地產商既

物價高好大程度係因為租貴
已經打算唔買樓
出黎做野一段時間已經係咁諗

係香港買樓 供完之後都差唔多死

咩教科書黎

好寫實

小明生活係香港,根本儲錢買乜都係BAD END冇GOOD END

小明唔飲唔食儲首期,3日後佢死左
每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓
Be a man ok?
最好添啦
陣間就大條道理一車車咁放人落黎
補充社活動力
話說,近日就有篇文章,講到日本著名管理學家大前研一評述日本已經陷入「低欲望社會」;睇返以下跡象,香港都有少少似:

物價點低,班友都唔消費
30歲前買樓人數逐年下跌
年輕人對買車開始無興趣

香港物價唔低喎
重愈來愈高

勁多候生仔買寶馬wor
想同女朋友結婚同有個屋企
但我搵得13k日日帶飯比3k家用
個個月儲8k
都唔知幾時先夠錢結婚上樓
總之政府就根本冇遠見
佢睇到嘅就係香港會有錢
睇唔到嘅係香港遲早要玩共產資源分配先生存到

遲早可以睇到申領綜援人數突然唔個幾百萬
所以香港人好啱做出家人,乞食,訓街,返回原始人生活,最後變成無哂慾望ga 人
一早講過係滅絕港豬計劃,信就信唔信就算
睇左 日本低慾望係因為經濟崩潰後
通漲同人工加幅長期接近零

長期無向上流動的希望
但又生活到

香港樓價物價人工都年年升

要變成日本咁 要等大陸經濟爆到廿年都復原唔到
先有可能長期通縮

巴打睇左呢本書 ?

未睇哂

當物價樓價股價人工 十年都唔升
唯一資產增值方法就係儲錢同慳錢

所以產生好多uniqlo之類平價野

連日本企業都唔想投資本地
之前有篇文講譚仔比日本收購都係因為咁

日本吉野家十年都冇加價
譚仔年年加兩蚊對佢地已經好吸引

如果香港變到低慾望社會都同日本係完全唔同

我都有睇過下本書

話本身日本個稅制好難累積到財富,仲有日本有d錢既老人係完全唔會洗錢,因為驚冇哂錢,仔女唔理佢地

而仔女就等2老 就繼承財富 , 而日本企業坐擁非常多現金,但本土缺乏投資機會,所以近幾年開始投資

海外.

其實北歐80年代都面臨同日本同一問題,但佢地就完美解決,日本做唔到最主要係搞到班老屎忽既利益

北歐點解決?

同問
入息中位數1.5 萬

樓價平均4,5百萬
每人生活態度都唔同,你鍾意買樓又好,消費又好,點都會犧牲咁d野…屌但做人唔好輸打贏要,消費完又唔諗方法儲錢/增長財富,走去怨買唔到樓

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦
唔會變日本咁
有新香港人🤷🏻‍♂️

綜緩🤡

消息完怨買唔到樓?

計下數 都知大部分人一蚊都唔用 份糧都唔夠買樓啦

如果你而家份工冇前景既咪試下增值自己,搏轉工囉/你唔想轉工但人工又負擔唔起私樓咪去抽/買公屋居公囉…
低欲望得唔結婚買樓,香港人消費從來都高欲望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞