點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
儲緊錢買樓 係歐洲樓

利申:有歐盟護照
去旅行買game換電話 個d 都唔叫慾望?

唔通行入間鋪話『呢件呢件唔要其他包起哂』先叫慾望?

你對欲望既定義都好膚淺

事實香港年輕人的確唔係低慾望
日本個隻係死儲爛儲唔消費 上面都有人講 日本低慾望年輕人係不消費 著老豆老母舊衫
香港個啲大把月月清+追潮牌 算咩低慾望?

懶清高話人地慾望膚淺個d... 本身又有咩慾望咁高貴
香港只會成為港式既低慾望社會
想生仔但唔敢生
驚害左佢一世

同感
唔想下一代又面對同一樣問題而苦惱

響香港生仔又無個單位留比佢
你等於要個細路重覆一次你既命運
你會唔會做個咁仆街既老豆呀
想生仔但唔敢生
驚害左佢一世

同感
唔想下一代又面對同一樣問題而苦惱

響香港生仔又無個單位留比佢
你等於要個細路重覆一次你既命運
你會唔會做個咁仆街既老豆呀

好爸爸最低要求
首期
唔會有女又無錢買樓
都慣左
唯一係第日變孤獨老人先慘
其實理想既社會唔駛咁多慾望,食唔駛太好,住唔駛太大,玩唔駛太多。最緊要有女玩已經夠。

日日向屋企打手槍咪得囉
同人地睇埋同一女優
共享經濟啊
共享老婆啊
共產共妻啊
有錢都唔撚係香港買樓啦
我係大陸台灣泰國 買唔好
又平又大間 退休過去仲大把錢洗
唔願喺香港使嗟,去日本都係使得好爽嘅大有人在。

係香港買樓 供完之後都差唔多死

香港版

1 all in大部份人工供樓,無啦啦大病,保險冇柒用搞到要斷供,變銀主盤,收皮
2 供樓同時留reserve以備不時之需,順利供滿30年,之後大圍標,都係收皮
有錢都唔撚係香港買樓啦
我係大陸台灣泰國 買唔好
又平又大間 退休過去仲大把錢洗

錯,如果你有能力一定係香港買。
供完之後放租,你拿住去租邊度都得啦。
每個國家住下。外國樓好小二手市場,除非大城市位置好靚。
香港四十幾年樓仲有大把市場。
真係好低
人生最重要嗰幾樣慾求都冇晒
每日都只係諗辦法係痛苦嘅生活中尋求一絲快樂
做得到嘅話已經覺得好幸福
真係可悲
真係好低
人生最重要嗰幾樣慾求都冇晒
每日都只係諗辦法係痛苦嘅生活中尋求一絲快樂
做得到嘅話已經覺得好幸福
真係可悲

其實啲慾望可唔可以高層次小小?例如慾望想改變世界!令人生活更加方便?

物慾同成就慾唔同
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望
就算結果一樣,過程完全唔同,何況依家連結果都唔同
你睇日本d草食男幾有市場你就明,你係香港草食,只會係身邊朋友、屋企人、女人眼中既失敗者

香港脹到某個地步就會縮架喇, 係唔知幾時
但有排都未低慾望囉, 你睇下星期六,日幾多人出街消費, 香港仲係有好多中產既

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

而家政府只係為左幫地產商同有錢佬而控制樓市
要一年起10萬間屋俾你住有幾難唧?
佢突登壓到你咁嫁嘛, 唔係佢冇錢起屋俾你住
再者, 就算食野貴, 大家都仲俾得起, 要慳都有方法
香港而家其實真係得住係最大問題

其實佢搞掂住, 我保證連政治都易好多
港豬完全安居樂業好似80年代咁, 根本就唔會理政治

搞掂房屋問題
就係處理香港政治矛盾嘅癥結
港豬係唔會理政治的
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望
你睇日本d草食男幾有市場你就明,你係香港草食,只會係身邊朋友、屋企人、女人眼中既失敗者

但有排都未低慾望囉, 你睇下星期六,日幾多人出街消費, 香港仲係有好多中產既

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

搞掂房屋問題
港豬係唔會理政治的

將住屋去商品化就得 但政府唔會噉做
即使係為咗保障人權
樓上班人搞清楚先啦
唔買車買樓 =/=低慾望,大前研一講緊既係對所有物質既慾望(加戀愛/性),唔係單純講緊高階既慾望.....

「日本管理學家大前研一早前提出「低慾望社會」嘅講法,意指日本年輕人物慾極低,對買衫、買車、美食等慾望不大,更莫講話結婚買樓。大前認為呢個社會現象,解釋咗點解日本政府嘅一系列經濟政策一直無法刺激當地消費,無助改善經濟。」

日本年輕人成長於經濟爆破,從細慳到大,老豆辛苦工作咩都冇,再加上on9職場文化令日本年輕人根本睇唔到未來

低慾望就此練成

呢樣真
屋企窮慣 你真係唔會大洗
利申 低慾望 買嘢多數係necessity
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

搞掂房屋問題
港豬係唔會理政治的

即使係為咗保障人權

利益牽涉唔單止係地產商 有錢人
仲有中產業主
呢班人一跌
大部分會負資產
政府會唔會咁損害佢哋利益
然後令佢哋不滿 示威?
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

無慾望同低慾望2樣野

咁多物慾已經唔叫低慾望啦
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

搞掂房屋問題
港豬係唔會理政治的

即使係為咗保障人權

仲有中產業主
呢班人一跌
大部分會負資產
然後令佢哋不滿 示威?

一步步去做 唔係話即刻大變天
只要保障全民公屋居住權就可以
由一開始住屋就唔可能太商品化
一係政府俾市民喺山邊自已搭屋
通縮到低慾望
但有冇可能通脹到低慾望
香港個情況係貧富懸殊
基層一樣同日本通縮一樣
手空空無一物

呢位巴打心水清
日本係通縮到低慾望
香港係通脹到低慾望

香港大把中產大把有錢人
政府亦都有好多錢
唔同日本

搞掂房屋問題
港豬係唔會理政治的

即使係為咗保障人權

仲有中產業主
呢班人一跌
大部分會負資產
然後令佢哋不滿 示威?

以前個八萬五比班業主屌到反艇
仲搞到五十萬人上街

政府仲同你博? 反正上唔到樓嘅廢青小過中產業主
得閒起返二三千個居屋單位等班廢青爭餐飽就算啦
冇樓>冇得結婚>連女都唔想溝

啲女溝左都會走, 會綠帽

而買自己中意嘅野, 包括樓
或者去旅行 去食野 去玩
都係實實在在而且會開心嘅
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

無慾望同低慾望2樣野

追漫畫 追gam 都懶喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞