點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
香港物價高,但係班人仲係好想消費wor
係樓價同租金太貴,令到班人唔想買樓買車姐
其他野唔見得香港人冇意欲消費

因為香港好多人都覺得
食買玩係唯一嘅歡樂
出國旅遊本身就係高消費活動,
只係D錢唔係香港人賺姐

係香港洗錢 比香港人賺 仲要背脊骨落喎
我唔好留返啲錢比我中意嘅地方 對我好嘅人賺?
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望

如果去旅行純粹係食買玩嘅話, 你啱
話說,近日就有篇文章,講到日本著名管理學家大前研一評述日本已經陷入「低欲望社會」;睇返以下跡象,香港都有少少似:

物價點低,班友都唔消費
30歲前買樓人數逐年下跌
年輕人對買車開始無興趣

香港物價唔低喎
重愈來愈高

香港冇消費稅

人地有消費稅都未有我地物價咁高
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出

無慾望同低慾望2樣野

低慾望又咩都炒
買樓先係壓抑慾望喎
月月供樓月月清
邊夠膽亂買野

你唔買樓反而更放得快去洗錢

呢個係更高層次
買樓真係好l on9 如果唔係有父幹既話點買
當你可以上到車 上左車之後都唔可以去下旅行
想同frd食豪少少都唔得 以後份糧就係為供得
我就覺得唔係咁值啦
日本成日諗住保傳統,保文化先要煩呢d
🤔🤔

唔會保住傳統同文化嘅社會仲恐怖
係我地附近有一個
只有中上層先覺得「低欲望社會」有問題
因為佢地資產無法增值而坐享其成
需要投入生產

隔離post 先話霍金講人類係地球淨返得200年...
咁呢一代開始用自己嘅方式拯救地球
何罪之有
仲有2047地契問題
勤力捱得嘅支那人已經全面進場
當你班港豬慢慢步向「任慾望社會」嘅時候
就係大換血嘅好時機

利申:係北區工作,周街都聽到蝗語,好心灰

仲有大把唔捱得支那人

不過90後已經係最後一代香港人

00後有一半係支那人

2047 香港就會徹底變成支那

係有d可惜
但又唔覺得悲

好想黎多次南京大屠殺
不過唔止南京囉

陷球產好過啦
屠殺完都仲有仆街嘅存在
不嬲講緊今日日本就係廿年後既香港

係就好呀
日本依家有150咩 有蟔蝻蝗咩
個個都唔明樓主講個慾望係咩

真係有咁難明咩
仲有2047地契問題

到時真係有樓俾我都走
仲有2047地契問題

到時真係有樓俾我都走

睇下7月之後d銀行做按揭肯做幾多年先
個個都話買唔到樓,有冇人自問自己做過d咩?冇盡力就話唔得。好撚好笑。

手上冇樓嘅哩家有幾類人
一類想買樓但買唔起樓所以唔諗買樓
一類本身就覺得唔使買樓 真係好平先會考慮買
一類好受社會觀念影響要去"盡力"買樓
其實係唔係個個都要做第三類人去"盡力"先
每個人覺得重要嘅嘢都唔同
尤其個人主義大行其道 唔重視家庭又得罪你?

我真係唔明買層樓有幾困難,正常做左十年嘢,有儲錢點都買到啦。

但你唔好望一上車就係市區三房大屋啦

做人唔上進,冇人幫到你家。

你本事你升職快你慳家有父幹點都好,唔代表個個都好似你咁叻儲十年就買到。
搵唔搵到錢/儲唔儲到錢好睇每個人既命運、際遇,儲唔到唔一定唔上進!

但係點都好,要問既係,點解要駛咁多錢黎買咁細/咁舊既樓

點解要合理化 用咁大既人生資源 黎買樓 ?
五六百萬買舊屎番黎
仲要對足佢三十年
又完美限制左你生活質素

如果唔係家庭 婚姻壓力真係買黎托柒
一早已經低欲望
香港買d野全部都經過老細既精打細算
將利潤較到最大
反而日本就好似你比幾多錢出去
就會拎番幾多錢既貨番黎
個個都話買唔到樓,有冇人自問自己做過d咩?冇盡力就話唔得。好撚好笑。

手上冇樓嘅哩家有幾類人
一類想買樓但買唔起樓所以唔諗買樓
一類本身就覺得唔使買樓 真係好平先會考慮買
一類好受社會觀念影響要去"盡力"買樓
其實係唔係個個都要做第三類人去"盡力"先
每個人覺得重要嘅嘢都唔同
尤其個人主義大行其道 唔重視家庭又得罪你?

我真係唔明買層樓有幾困難,正常做左十年嘢,有儲錢點都買到啦。

但你唔好望一上車就係市區三房大屋啦

做人唔上進,冇人幫到你家。

你本事你升職快你慳家有父幹點都好,唔代表個個都好似你咁叻儲十年就買到。
搵唔搵到錢/儲唔儲到錢好睇每個人既命運、際遇,儲唔到唔一定唔上進!

但係點都好,要問既係,點解要駛咁多錢黎買咁細/咁舊既樓

點解要合理化 用咁大既人生資源 黎買樓 ?

要夾硬上車係唔難

但之後生活係點?老豆老母唔好有病
一係就快撚啲死左佢

咪如果連小朋友都養唔到
作者平行時空
你地唔生唔緊要

上面輸入勞動人口

就係想香港人死晒佢
仲有2047地契問題

到時真係有樓俾我都走

睇下7月之後d銀行做按揭肯做幾多年先

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞