點都買唔到樓 香港遲早變「低欲望社會」

431 回覆
627 Like 7 Dislike
香港最出名就係「買唔到樓」,但有無諗過,如果要阿爸肯捐棺材本先買到樓,呢個要人「供樓到入土」嘅城市,會唔會步日本後塵,成為一個「低欲望社會」,即係不婚、不生、不買樓,失去活力。

話說,近日就有篇文章,講到日本著名管理學家大前研一評述日本已經陷入「低欲望社會」;睇返以下跡象,香港都有少少似:

物價點低,班友都唔消費
30歲前買樓人數逐年下跌
年輕人對買車開始無興趣

「中產生活」模式開始被嫌棄
今時今日部份香港年輕人,已經開始唔使錢,加上唔想生仔,更加壓抑消費;「低欲望社會」通常都有個現象,就係年輕人好識安慰自己,壓抑買樓欲望,例如以「簡單生活」、「開心唔使住大屋」、「退休唔使多財富」勉勵自己,因為「錢買唔到生活」,住一格階磚都可以快樂。

或者因為信仰,變得清心寡慾,或者因為死心,知足常樂,如果香港都步入「低欲望社會」,租樓月光族就唔成問題,因為餐餐清,隨遇而安,唔使上流,「海之戀」都唔一定有戀愛,因為天大地大,十幾個車位,都唔畀放張床。

不過睇返日本呢個「低欲望社會」,其實問題都好大,例如經濟唔會點增長,社會唔會再點進步,唔只人口老化,甚至連企業都失去生命,成為一個食老本城市;有錢人外流,教育亦因為有錢人唔關心而愈來愈差,年輕人喺呢種城市生活,會好世故,好快就無上進心,當阿爸叫佢上進,佢會話:「而家個世界係咁架啦。」無錯,「低欲望社會」的確係咁。

如果香港有一日,真係完全變態成為日式「低欲望社會」,你可以咁,如果你無錢,不妨教仔女清心寡慾;以日本為例,既然年輕人有欲望仲痛苦,例不如無欲無求,五大皆空。(荷包空、戶口空、屋企空、肚空空、工作空)但如果你有啲錢,就可以努力為子女擺脫「低欲望社會」了。

不外乎離開,日本就係咁,有錢嗰批,都唔會住日本。不過講到底就係,你想唔想離開罷了。
我已經係呢個狀態
亦都因為咁無晒目標,要特登搵D野比自己搞,如果老豆死埋的話我就完全無野留戀,唔抗拒死亡
共產黨想香港人絕種
有能力既走
冇能力既捱到唔敢生一代
係咁種族清洗
身邊好多人已經係咁狀態
唔好傻啦

香港人雖然買唔起樓, 但唔代表無慾望

但港女 會追韓星, 等新手機
港男會 等下一期海賊王, 等新game出
唔會變日本咁
有新香港人🤷🏻‍♂️
唔好傻啦

無慾望同低慾望2樣野
日本都好呀,唔想對住人都可以去鄉下耕下田
香港物價高,但係班人仲係好想消費wor
係樓價同租金太貴,令到班人唔想買樓買車姐
其他野唔見得香港人冇意欲消費
我都差唔多

不過我有些少唔同
癌症大病完一場後先係咁
仲要我向上爬 供樓?
on9 爬到一半 或者供到一半先黎復發 我仲變相送埋層樓比銀行
我不如日日食日日玩好過
反正可能下個月就宣佈死期
唔好傻啦

無慾望同低慾望2樣野

我理解係無慾望去努力番工去搵多d錢去滿足自己既慾望特別係要用錢果d, 同好無目標
唔好傻啦

呢d叫咩慾望
香港物價高,但係班人仲係好想消費wor
係樓價同租金太貴,令到班人唔想買樓買車姐
其他野唔見得香港人冇意欲消費

係班港女先咁鐘意消費
其實港共政權就係咁想洗走純種香港人
推高樓價無得結婚生仔,香港人正式絕後
出國旅遊本身就係高消費活動,
只係D錢唔係香港人賺姐
屌個撚個都隔2/3個月去一次旅行…咩叫低慾望
資本主義已走到極端,冇辦法啦
共產黨想香港人絕種
有能力既走
冇能力既捱到唔敢生一代
係咁種族清洗

話說,近日就有篇文章,講到日本著名管理學家大前研一評述日本已經陷入「低欲望社會」;睇返以下跡象,香港都有少少似:

物價點低,班友都唔消費
30歲前買樓人數逐年下跌
年輕人對買車開始無興趣

香港物價唔低喎
重愈來愈高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞