IB 用家討論區 (5)

1001 回覆
21 Like 0 Dislike
你講邊到charge?
Thanks巴打幫手開,之前太忙,無follow up自己個post已經1001左
想問下ib點樣開option呢個功能, 唔知點解佢唔比我玩option,就咁做long call ,long put都唔得
咁你mon住下一個
想請教吓各位巴打ib做option short side個保證金問題
個倉現有正股嘅市價點睇或者點計大約有幾多%可以做保證金
例如我個倉有100股spy & 0 cash
現在市價大約43000美金
咁我做short put嘅保證金quota會有幾多呢
係唔係用spy正股個保證金要求10.56%計返出嚟呢?
交易權限
小弟第一次用IB黎唱外幣 有少少唔明 想請教下
尋日入左大約120k 加埋早前開戶入既10k兌成加幣 知道如果要將呢130k提取返出黎要等幾日
但我係可提取現金度見到個數目係大約$300CAD
我唔明呢個數目係點黎 因為我尋日先兌加幣 suppose係一蚊都未拎得
就算我開戶戈10k係拎得 但10k hkd兌返加幣都唔止$300
想問下係咪有最低存款係入邊?變相唔可以入幾多錢兌完出返幾多錢咁?
似係分左幾次trade,睇下statement有無講
最初以為係佢寫錯
試多幾次之後發現買100股先等於寫果個價
係覺得係咪每次都要買100股碎股先等於1股
另外IB果個可用資金唔係跟帳戶有嘅外幣係計港幣
然後數量下面計果個資金係計美金/英鎊
全部都係用$表示但係價值差天共地
有無得較成一樣嘅單位
每次買股之前要走去查一輪戶口有幾多錢可以買
其實我戶口假設只得港幣,直接買美股英股會唔會自動幫我轉貨幣買?
定喺都要自己手動轉貨幣先買到
要自己係IB裡面轉
如果唔轉會係HKD正數 GBP負數
會收利息
收到,多謝巴打解釋
你確定你睇啱?
股價1650 = £16.5 一股,唔係£1650喎

可用資金貨幣係網頁帳戶設定入面轉,叫基本貨幣。
有無人試過ib轉出美金去hsbc/citibank既外幣戶口
中轉行收幾錢手續費?定唔收?

想知邊間平d
有無巴打係由sofi 轉過黎
而家sofi 收費
好撚唔抵
求攻略
想問如果開既話
係咪唔好開ib hk??
英國/澳洲係咪好d? 但Tax個d會點?

新手上路 屌細力d
玩月供嘅話 IB屌唔屌得過
咁如果我有passport and 問人借到residential address 咁應該就無問題?
但係咪會寄野去個度要verify address?
玩月供就ft啦
想問點upload documents , 㩒完又再login過

跟本見唔到upload個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞