IB 用家討論區 (5)

1001 回覆
21 Like 0 Dislike
想請教下, IB 有無得好似其他 app 咁睇到最大(借盡孖展)可以買/沽空到幾多股,然後再決定落單數量(e.g. 1/2, 3/4, all-in)?

我成日都唔知,隻隻股個 margin ratio 又唔同,就算想 all-in 都唔知究竟係幾多股,唔該嗮。
買到幾多唔係取決於維持保證金有幾多?
提美金係咪無晒免費方法啦?
你買既股應該冇(乜)loan-to-value ratio?
好似係15K HKD
ib 個新app 好冇用
係呀 我意思係 其他 app 會寫到明:

all-in, margin included 買到 18,578 shares
all-in, margin included 沽空到 11,372 shares
咁我想 all-in 就直接 buy 18,578 shares

但係我係 IB 係要:
試下買 20,000 shares, 佢話唔夠錢
再試 19,000 shares, 都係無得
再試 18,200, 終於買到咁
想買日元但得HKD.JPY
無JPY.HKD
應該點買?
轉做sell?
係,我都想知點搞

雖然明 唔同股margin ratio 唔同

但其他apps 都做到 show 比人知 all in 係幾多股,無理由ib 唔得架
之前tick左
stock yield enhancement
發覺佢話有貨借左比人
而我係得0.08% rate

其實會唔會影響我買賣stock
啱,sell HKD.JPY
你落order果陣preview咪會show哂你有幾多margin,再自己計下可以買幾多
我想問下香港戶口想玩外幣cfd有咩產品最接近 因為香港無cfd玩
開pepperstone?
我今日第一次用HSBC入美金去IB比HSBC收左我13鎂做手續費
HSBC又話最多收HKD50蚊既...
有無巴打知點解
同埋筆錢大概要幾耐先收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞