IB 用家討論區 (5)

1001 回覆
21 Like 0 Dislike
可以買債券etf tlt
維護左成日
逢星期六
債券本身應該係每天計息
債券ETF應該係除淨日前持有先計息

ETF應該做唔到債券的效果
開番左
今日維護得特別耐
有樣其怪野發生, 有隻10年前抽中既拉圾IPO跌左.70%.
我開左個比人借貨SHORT既option
呢個月日日比人借去SHORT..收左.貨價20%息...
開ib AC 有無迎新優惠
想問IB依家登入係咪改左要用security code? 見之前D po話係有一張卡? 無收過呢D野, 之前一直都係手機SMS message. 依家TWS同website登入唔到, 手機無問security code所以仲入到,有冇人知點搞?
反而我一向都係用 app verify (web login 果陣)
無收過 sms...
IB有冇得睇stock option個未平倉合約歷史
搞左一大輪先搞掂,佢係要求你set IB key,想問IB key set完有冇得取消,太煩了.每次電腦登入都要有手機係身
sms 唔洗手機收?

其實用張咭仲煩
https://ibkr.info/article/3422
SMS要手機收,其實之前一直都要收SMS登入,但唔知做乜依家佢改左用security code.之前setting完全無郁過.

佢依家係要你手機個AC登入左先,攞左個IB key,你手機要再logout,俾電腦login返. IB唔俾手機同電腦同時登入.依家超煩
邊有咁複雜
1. web 入 user name + password
2. web click login
3. click 電話個 notification 開 app
4. face id 認樣
5. web 自動入去 portal
唔該哂ching,試過唔洗手機login攞IB key都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞