IB 用家討論區 (5)

1001 回覆
21 Like 0 Dislike
可以set stop buy order
想問下ib cashout點解
Cash Available for Withdrawal條數比balance條數少D?
係咪因為T+2?thx
想問點search corp bond
Eg aapl bond
TWS > Bond scanner
你問個問題都無問題內容

直接 d
啱啱轉左2m yen
收齊 2m
無收費

係收左16 蚊 hkd 轉 jpy
借2厘美金買4厘corp bond
vs借 2厘幾hkd買2.5厘綠債
自已襟計數機
果 4 厘洗唔洗罰3 成?
直債不收稅
4厘corp bond係幾時到期?
中間賣會唔會賺息蝕價?
主要係你唔認識期權按金制度,如果你有股票,債券係你個戶口,或者現金,呢啲資產可以愛嚟頂期權嘅按金,等於你唔需要另外嘅資產就可以買到期權,期權期貨係一個好嘅工具去運用你嘅資金,但係當然要有專業嘅訓練,呢啲產品比較複雜,通常九成嘅散戶都唔識
所以咪用美國bond頂,仲可以收多2厘息
你想收多五釐神氣息都得,睇吓你嘅風險接受程度
要睇綠債同美國國債佔幾多margin
唔理呢個咪睇美國同年期國債個yield
但係ibhk轉外匯返香港匯豐要簡咩中間銀行啵
請問應該簡咩?r晒頭
唔洗中間銀行
但係要問 hsbc 拎swift code

我個one acc 就同一個戶口號碼
whatsapp hsbc 佢會比個swift code 比你入
ib拎美金去hsbc 都要收 10 usd wor
IBHK唱CAD想再轉去citi hk
係咪1日可以搞掂? 定係要幾日時間?
ib 拎yen 入 hk hsbc
無收我錢, 過2m 收齊2m
工作天預2~3日左右
原來要咁耐第1次用唔識, 以為好似銀行咁, 即唱錢即有, 再轉走都仲得
因為佢用澳洲個HSBC電匯出嚟
你係咪用 HSBCJPJTXXX?
入code 果個唔係
但係 佢instruction read 到果個有 d 似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞