養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
白化新燈
拿 蝦同兔螺呢係咬唔郁健康個水草同莫斯 只會食爛葉/唔健康嘅葉同藻類(仲要唔係隻隻食 太硬嘅d咬唔郁)建議你養前查下喂咩 魚街d人唔係咁信得過 好多嫌麻煩9up 或者唔識
多謝師兄
咁應該點樣做提供啲草比蝦食…

Btw 兔螺一直比我當工具野 食殘餘糧
睇ac草影水族學番嚟

另外想問埋 因為有蝦,我底無砂又無黑土
有無咩底濾迷你既可介紹?
我個缸有頂濾,唔算太好 但用住先都得。。。 唯獨個缸底全是蝦屎

突然發現有隻蝦毛 ???! 點保護佢….
你唔擔心蝦冇野食
佢地會食藻同微生物
基本上唔洗點餵

底抽板一定要有底砂

濾水入水位加返隔網以防吸走蝦b
比多啲位佢地匿
熊貓鼠魚入左缸2,3日。餵野食都唔識黎食,好快俾啲燈魚孔雀斑馬搶晒鼠魚餵咩會好啲?唔好活體。我已經盡量整沉飼料。好驚佢地餓死
無鋪沙… 係咪只能靠勤力吸屎
真係想餵咪買蝦糧 底濾你講底濾板個d?要吸到屎嘅水妖我無見過係for 咁細魚缸
無ga清缸係keep住人手吸ga
你係套缸頂濾?
塞生化棉入濾水口廢時吸入過濾
試下hikari個隻鼠魚糧
想請教如果缸有大和藻蝦,會唔會變荷蘭鳳凰既零食(缸有1隻蝦,2條小精靈同1條櫻桃燈)個缸多遮蔽物,至少我好日見唔到隻蝦1次,死左都未必知
上網睇有d話得,有d話有短鯛無蝦
呢啲糧其他魚食唔食?我驚又係俾其他魚搶晒依家所有魚一有人埋缸都游晒黎準備開餐,係得的鼠魚繼續掃地
你有咩魚 粒糧算大同沉底
係 大陸野 水清但 虧既..
有燈魚,班馬魚。連平時唔搶食既大和蝦執到粒糧都識食的鼠魚完全無反應,有幼粒同細碎粒,整沉都無食
可能未適應新環境姐
養龜可唔可以喺度問
岩岩屋企廁所有隻龜 好得意 但未養過
自來龜?
水龜陸龜定半水龜 建議睇下成體可以有幾大 屋企搞唔搞得掂 唔好睇依家細細隻 大左住空間都要跟住大返
係呀

比左張相賣啲膠箱嘅人睇 佢哋話係巴西龜我唔肯定 岩先擺左少少水同龜糧佢 佢又有食 但佢食得好辛苦咬左幾啖 粒糧就比佢撥走左
上個月新落蝦嘅蝦缸終於穩定左
但今日發現有條好似平頭渦蟲嘅物體…
上網睇話平頭冇乜野 三角先對蝦有威脅
如果增加換水嘅次數+量會唔會可以同條平頭渦蟲講bye bye?現時係一星期換5份之1水
你接受到佢會大到30cm左右? 要勤換水唔係好易臭食多屙多 睇下有冇爛手爛腳 個殼有冇問題 有冇皮膚病

你加新水俾佢要除氯 呢隻龜最好係有個臺俾佢 爬上去 唔係完全浸水的

ps:非專業 以前睇過下養龜要求 要照燈 餵鈣粉極麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞