養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
條魚本身唔健康先俾大和捉到 正常d魚唔沉底
想問ching uv 燈 邊種好 45x30x45 缸
用9W差唔多
有冇話邊個牌子好
Ching們 有冇試過要將pH 值拉高?

我水草缸 之前養蝦死8成
當時數據 TDS 70ppm GH 1 KH 0 pH 6

依家用GH水 調翻去6 TDS 120 KH 1 pH都仲係6

缸都係黑土 一件木 跟啲草咁 雖然弱酸水 啲草同魚都好發色 、 但想落埋米蝦

有冇咩好建議?
米蝦其實好粗養
pH 6~8都生存到
但要留意係要數值穩定
師兄試下等CO2熄左兩三個鐘後度下pH
睇下同著住CO2果陣帶冇好大落差
我之前用呢隻
落差不大 懷疑係黑土厚左啲既問題 降酸能力太強
咁米蝦之前死 / 不活躍 、可能GH 問題?
用得水草泥水就一定弱酸
大部分水草同魚同蝦都係鍾意弱酸 你d蝦會死應該係gh太低換唔到殼 同買kh 應該唔會0 如果係0你ph值變化應該好大
請問對綠水、黃水既作用大唔大?
對藻類引起嘅綠水黃水有效
直接殺死藻細胞
開兩三日個缸就清晒
KH keep住0-1 、好奇怪 但上翠湖睇 因為用黑土 所以會鎖死KH 保持弱酸狀態

而且我缸入面pH值都好穩定 係穩定地低 長Keep 6-6.2 試劑為黃綠色

今日試緊加小許小蘇打水 睇下有冇分別
我自己本身個水草缸gh 都係keep住2~3
啲蝦都正常脫到殼
最重要都係水質穩定
師兄你會唔會係一野由gh 1調到上6?
有冇師兄想接收兩條 銀背青鏘 養到肥肥白白 橙白色
成日咬我啲草 唔知佢想點 又有餵佢地
啲蝦死果陣 我係無調過GH
依家事後先再調整、而且仲有四隻捱得住
慢慢幾日咁調 佢地又好似無乜事 不過唔多郁動
弱酸先係佢地適合嘅環境你做咩要搞佢
酸到6 wo 、我怕加CO2 佢會再跌
其實6.x係最理想嘅ph range
唔洗刻意改變
穩定就ok
我都好懊惱 好多Ching都係尋求點降低。
我就要調高
收到 我嘗試檢查一排 留意係咪能夠穩定
你試下著左CO2兩三個鐘果陣度一度pH
試下拉高kh 酸唔會跌得咁勁
同埋黑土會鎖kh 真係未聽過 有冇sources
有冇咩方法建議 點拉高KH 、感謝Ching
翠湖論壇 有提及 因黑土性質問題 會影響到長期釋放酸性物質、保持弱酸性質特性。故大多黑土缸KH 都保持0-1

https://www.tbs-aqua.com/forum/viewtopic?tid=7692
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞