養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最基本要test NH3, NO2, pH
其次test GH, KH, NO3
小圓葉 迷你牛毛無co2 你預生得好慢 未必種到 同埋呢個天氣你嘅小圓葉有機會轉水失敗 你個趴地珍珠似迷矮 咁細嘅

題外話
其實以前連登有個水族tg group 不過太多9uper 講d唔關水族嘅事變左吹水group 變左小圈子 個group已經玩死左
原來係咁、唔怪之得無人再提個Group
今日見到小圓葉有新芽出、好奇佢生唔生長到
尋日收工返到屋企 一開魚燈就見到條蛇仔魚跳缸..慘變乾屍
其實之前2日都見到一個奇怪狀況..我個水妖set直接由缸內出氣..d蝦同埋條蛇仔有時會跟隨d氣泡衝上水面..點知終於出事...
條蛇仔不嬲都好健康架..仲會成日一有野食就出現揾食...估唔到落得如此下場
你個缸set左幾耐?
蛇仔要缸水定晒先會少鳩衝
我個缸set左大半年之後條蛇仔先無再亂衝,換水都乖乖地
佢都喺我個缸生活左半年架喇..不過係最近一星期先換水妖

如果d草咁既樣係咪即係已經死左? 相唔係太清楚,總之就好似一pat野 溶哂 又有藻係上面咁樣
草呢師兄
綠色呢d咪係
何以見得係草你係新手??係嘅就講下個缸嘅設備 狀態之類估計都係個缸有野出左事多
摸落去啫喱咁就無得救
新手想請教一下, 前排加左2條琵琶魚仔諗住清下 玻璃同啲水草面既漬. 2week左右都好地地, 吸到玻璃同草都好乾淨。 但係呢兩日兩條都有白點, 1條已上天了... 剩番果條身上都有白點, 係咪染左病。 唔知咩原因 ,其他魚又冇事。
白點病係溫差 留意下係咪溫度變得太勁
你啲泥都唔太ok wor 粉哂
冇留意個溫度, 支燈都唔係慶住好熱果啲。
夏天照計無溫差
你係咪直接車水喉水落去換水
唔會... 啲後備既水係盤度幾日啦, 都係侵少少補返啲蒸發既水姐。
想請教一下
蝦會唔會飽死?我今日落左蝦糧本身打算食到差唔多時間佢地唔再食就夾翻起去 但堆蝦不斷食 連住食左幾粒鐘 佢地會唔會好似金魚咁唔知飽?
唔會
只係驚粒糧變壞
咩傷但都係嗰啲有消毒成份嘅藥水 不過預左小型魚傷親好難好
除草機
想養但玩水草
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞