養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
收到,唔該晒
咁..我仲使唔使留生物環在缸內? 定係靠水妖果舊海綿養菌就OK?
如果你想加速養菌 你可以用舊嘅濾綿 係水入面揸幾下 你會見到一堆啡色嘅粉出咗黎 呢啲就係嗰啲養好咗嘅菌 佢地出咗黎再吸翻入新嘅水妖精會快好多
如果生物環應該都一樣道理,係個缸到搖翻啲菌出黎應該都會work
如果就咁擺係到 冇水流 其實都唔會過濾到太多

想問下呢啲係咪白點病? 我個缸28度唔應該有架喎…….. 應該落咩去殺菌…? 我有養魚用既藍鹽… 有菌水
。。。 我成日都定時初返乾淨舊綿
兩隻櫻桃燈突然之間一晚無咗條尾,其他魚暫時無咩事,點解會咁?
上星期有條燈都係咁,已死
你魚缸入面有咩魚?
乜都睇唔到
白色嗰啲點點呢?
其實一個水族箱嘅生態唔係得濾水嗰個位先有菌 底床都有架 但當然個數量唔會話太多 若果換水時你啲野唔係洗得咩乾淨 而你個缸嘅生物數量又未去到最大時 其實就唔會有啲咩問題嘅

有時我都會沖一沖啲濾材 始終用得耐都會有野塞住
判斷唔到係污糟野定白點試下鹽浴先啦如果真係白點
有冇試過啲蝦有蟲
暫時未 不過如果有一定要清 佢地等蝦換殻就會食佢地
點清水草缸落鹽又唔得
首先唔可以再俾佢地生 多數原因係因為餵得太多 或者魚糧食唔晒令到水質變差
之後想清嘅話可以買陷阱去捉 或者落藥 但記住要買啲安全俾蝦用嘅藥 落藥之前有蝸牛都要拎走佢地 如果唔係佢地都有機會死
因為硝化細菌有好氧菌及厭氧菌 並加速曝氯氣所用
電光,斑馬,火翅,米蝦
Yes ! Day 3 開始見到沉木有菌膜了 白色毛毛
似真係白點
可以試下升溫到30先
其他有無咩魚唔受得高溫/有蝦?
斑馬好撚惡
其中一隻,死咗
想問係咩病
兩日死六條魚

死埋。。 小精靈魚放親落缸都好快死
點解28度都會有白點?。。。
我缸內有其他魚 亦都有新放既鼠魚 都無白點

到底點解呢款魚擺親都死
小精靈係敏感體質
你缸水有問題
應該點樣去test 或者搵咩問題
因為其他魚蝦都冇死既情況…個缸都開咗好一排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞