養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
thx ching
唔該 ching
先前生青苔 同埋 水黃
今次換濾器大洗個缸

另外再加去青苔水同 淨水劑
魚鋪話每次換水都各加就ok

加咁多藥水係咪唔好
有養螺但唔多做野
仲死左幾隻螺tim
附圖 重新出發 有d後悔買咁高 唔方便
落藥會有殘留
唔多唔少都會有影響

個人唔建議落藥
最直接方法就係縮短開燈時間
再唔係就買支uv 殺菌燈

Ching如果係裸缸的話就更易打理
每次換水嘅時候用海綿抹晒四面就得
好小開燈喇
d青苔都一點點

另外魚缸頂 用乜野蓋住好
村屋屋企有養貓 同多小昆蟲 好多時都入哂缸
新草點清先安全
之前買草返黎生左好多扁卷搞到反缸清曬佢。
開水
拎上黎用手慢慢睇
之前有人話浸啲唔知咩去殺蟲
我多數睇間舖有冇蟲先買
同埋自己洗嗰陣一塊塊葉睇
有就成條唔要或者掉咗塊葉

唔知其他人係咪咁
鈣鉀比原則就係鉀唔好高過鈣 鈣高就拉返高鉀(其實整體都要拉高)因為鈣高會令水草難吸收營養

舉個例谷精類好多都葉片極細小本身就已經難d係水中吸收養分 所以好多人會軟水養 等佢吸收好d

舊葉有窿就肯定鉀唔夠 鉀唔夠 多餘養分積聚 引致藻類

至於彎唔彎 有時後係光太強壓彎d草
我都有養貓
我就咁用網格放係缸頂
昆蟲就由佢啦
啲魚會食
啲人話浸明凡
利申未試過
因為聖甲蟲新葉又好弱,暫時睇到嘅應該關三類野事 鉀 鈣 硼?

但都係要買啲tester返黎試試係咩問題先

鉀鈣方面睇到話鈣過高會令鉀吸收唔到,所以有缺鉀症狀

咁喺呢啲情況係咪應該停肥換水,等啲水正常返先?

不過唔該晒巴打
啲人話甲基藍 鹽都得
清唔曬ga 買朱古力娃娃最見效
怕食我d 蝦
用除蝸既浸左先有冇用
我諗都係鈣鉀問題 硼屬於微量元素 對水草影響無你想像中咁大 主要控制氮磷鉀鈣鐵 就ok

我覺得你可以換一次水(等個缸個水質同你之後換水都唔差太遠 方便控制落肥 唔會某d元素積聚太多)之後正常落肥 你藻多就停肥搞掂d藻先
我自己落藥都清唔到 難清到癲 你怕可以買杯草
我買左杯草開過缸
但想加 d 紅色植物
藻又冇乜野但個情況好似一路keep住咁,事源係幾個月前發現換水時啲魚好似有異樣,之後用api trst kit發現水超硬,嗰時仲落梗tropica液肥,之後停左肥近一個月就好似正常返,初初停肥換完水過一個禮拜都係會變硬

而家test kit用曬,落少左tropica液肥,原本都冇咩野,但近期好似又有返類似問題,但聖甲蟲係早個幾月先落,佢比其他草好似容易啲睇到有問題,之後就發現舊葉穿窿,新葉灣同埋有啲好弱

谷精又冇乜野,係近期生梗一條好直嘅野,估計係花嗰枝野黎想睇下佢出水面係咪會開花,之後先剪左佢

仲有印度芭蕉就係舊葉會慢慢有窿睇下搞好鉀鈣係咪都搞得掂先
紅草 水草店都有杯裝 但唔係tropica 暫時買嗰隻都ok
變硬?你check gh 定kh
gh黎 kh就冇乜野事
霸王紅鼻槍蝦好似抱蛋
但唔知生唔生到
好啦 咁最重要係貓毛 即係都唔理
仆街了個缸似漏水滲水
之前買條黑玫瑰生左b
第2朝已經冇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞