養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想問巴打你買咩缸 同咩牌子
因為我睇youtube 佢話陰性草如果要靚都係要co2 我仲搵緊資料 做下功課
建議你睇睇呢條友d片
佢全部缸都無co2但都可以養到好靚
https://www.youtube.com/c/MDFishTanks
應該睇支燈夠唔夠光就得
要睇溫度 溫度高co2需求會變大
無co2建議光度開中
諗住買億鼎超白
我都係打算買呢個
咁一開始唔買住 之後再睇下點 因為上網睇話可以幫手控制埋ph值?
CO2係會影響pH
你本身有泥底ph就肯定弱酸 你要用co2 去精準控制要買返ph監測控制器去開關co2 我覺得性價比好低

想穩定d不如提升kh值
聽人用石/ 濾材去控制ph多啲
師兄, 請問一下知唔知邊度有果枝暖管同可以插落濾桶果個配件?
你睇吓德仕有冇 佢做代理
不過你放完暖管少咗好多位喎
珊瑚石會升ph
濾材冇乜用
我貪佢夠簡潔
只係少少擔心會唔會無啦啦爆
唔會爆嘅 平時大把人用大陸暖管都未爆
你可以上YouTube睇吓啲review
oase filtosmart 100 呢隻大家覺得如何
佢同 eden, ista 有咩唔同?
而家打算開個45cm 草魚缸,請問用咩燈好?
見到買唔到。。。。
係咪叫德仕水族?
我都唔知 我第一隻就係睇呢個牌子 仲未睇其他牌子 (新手)
開缸養左兩個月,水都仲係綠色又唔係有藻,4分1咁換水三日一次,用過蛋白棉、uv燈都無用。係唔係關植物事,有浮萍、小水蘭、小水榕。無死過魚,水好清,就係綠色
我google 搵到呢啲

1、魚缸中的光照時間過長,導致大量的綠藻類生物繁殖生長。漂浮於水中,粘附在魚缸壁或者水草葉表面,使水質變綠。

2、魚缸中的魚類、水草養殖比例不合理,魚缸的容量過於密集。導致過濾器無法完全過濾污染物,是水質環境受到污染,同時也會使綠藻生物生長的過快。

3、食物餵養的過多,大量的魚食在水中腐爛變質,而這正是綠藻的養料,因此會生長出更多的綠藻,讓魚缸的水變綠。

可以參考下 btw 我都係新手咩都唔識 但係可以睇下咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞