養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
新缸既底部爆矽藻(支那,台仔叫褐藻), 勁到入侵到新種既新大珍珠根部,搞到完全停止生長

setting : 45缸, 48WRGB*8hr, 水冷恆溫24度,PH6.8,TDS 200(有養蝦,唔可以再低,會換唔到殼)

試過連開4日燈,想曝曬養綠藻淨食,但完全養唔起,
係咪要落野消除硅酸鹽同磷酸鹽,唔比養份矽藻先搞得點?
但得JBL有呢種濾材,而且好撚貴,有無代替方案?

其實我90cm缸都有少少矽藻,
但未去到可以搞到我既前景草,
係呢個新缸爆到我D草既根部變啡,完全生唔起,先要求救
落excel就得啦
thanks,試下先
Excel 對蝦無害架咩?
NO3 sorbent Seachem 同API都有
幾廿蚊包
用緊seachem 嗰包NO3 4x -> 低過20
Excel 其實都碳肥 原意係比水草養靚
當然落得太多太多會出事 跟佢指示就實冇死(但我都成日落多

蝦毛同魚毛都冇事
魚街臭豆腐要執lu
唔該兩位ching先,睇返excel原來有戍二醛,咁我大致知點用,另外搵到seachem既silicate remover,兩樣都今日買左睇係搞唔搞得掂,搞唔掂我翻缸就算
有人話係搬
以後行魚街唔怕臭親
其實真係幾好食
幾時呀早幾個禮拜好彩去過食過轉炸 有機會去多次食多轉先
執ed
最近買左啲新魚入缸 隔左兩日舊魚就開始死 今朝仲要死左四條 係咪啲新魚有病
點死法
好似甩色咁 同埋有啲白色點
可能有傳染都唔奇 白點好易中 水溫問題引起 可能新魚本身中左 野比新魚
今日分開左佢地 白點係因為水温太熱?見依幾日水缸個温度計比平時高
唔係太熱就有 而係一冷一熱 可能魚店冇對水 可能你冇對水
運送過程都有機會受影響 下次買新魚睇清楚真係冇事先入缸
請問一下草上邊啲毛毛係咩黎剛開缸第五日
唔係杯草? 你郁係睇下軟定硬 軟就絲藻 硬就極麻煩了(唔好用力死拉)
唉 我返到屋成缸舊魚廿幾條死哂

原來死淨一條
但係啲泳姿唔係好正常
唔知仲捱到幾耐
師兄你缸水係落左鹽定藥定咩
魚糧黎
佢捱唔到死埋
撈上黎甩哂色咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞