養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最慘係 養唔定 成日死
呢下先難搞
個缸有極火蝦同孔雀, 次次落魚糧沈落底跟住D蝦都係第一時間沖去食,反而D魚愛理不理得閒先食兩啖..

想問下咁樣點搞好,我落多D又怕魚夠食時蝦食太多食死, 落少D又怕魚唔夠食
幾粒幾粒咁落
見魚食左清左先再落
怕沉底其實仲可以買flake fish food用手指捏到好碎咁落比魚食
另外如果你有底砂有水草其實唔使怕蝦會餓親
Thanks ar 巴打

其實我主要擔心係魚,我個缸有草有砂,原本冇諗住特別餵蝦..只係一落魚糧比佢地搶哂黎食

幾粒幾粒咁落
見魚食左清左先再
>>>>>但係我一落 d魚係食兩啖吐一啖咁 所以唔會清哂就沈哂手沈左後佢地又遊走左,之後就間唔中先遊黎遊去咁遊返黎係地上準返黎食,好有性格咁成件事可以幾個鍾都清唔哂
1mm咁
你幾耐餵一次魚
1日1次
可以試下隔一日先再餵睇下咩情況
其實魚比你想像中食得少
或者試下轉flake

我養燈魚開頭淨係餵粒粒又係有一排見佢地好似興趣不大,食下吐下
轉餵flake一排之後餵返粒粒又變返搶食
我d 燈秒殺d糧, 兩條阿卡西食唔到

求救綠水點解決
Uv 殺菌燈
師兄有冇話邊隻好用啲小弟1呎缸
小弟第一次開水草缸
想種迷矮草皮
有兩條問題想問問咁多位巴打
1. 種迷矮用一代定二代ada泥好?
2. co2樓上舖係咪幾好service?想喺嗰度執齊套co2 set
萬分感激
1: 推薦1代
2: 係,買co2佢地會教哂你所有野,聽都要聽起碼半粒鍾
唔該哂巴打
另外想問吓如果我用dry start開缸
啲迷矮買tropica啲杯草會唔會好啲?
因為驚如果啲草有菌會令到啲泥發霉
Thx
迷矮最好係玩tropica, 因為本身迷矮唔易玩,用呢隻就可以排除到係其他原因導致失敗

記住分株細啲,插深啲,露2-3成出黎就夠,佢地吸左光/養分識自己分配,插深一黎根穩 二黎拉長佢地生命週期 唔洗咁快就剪

其實大家都唔太怕細菌,反而係螺/蝸牛/好難搞的狐藻之類

未買燈
巴打有冇咩靚燈推薦
缸size 12x10x16吋 (長闊高)

1K左右 唔想玩大陸野就呢隻 MIT 同埋就算你換大缸 /種植物都用得
唔該哂巴打

尋日換左3分1水
今朝返工冇留意
頭先返黎諗住喂魚先發現個頭變成咁
點救佢 而家開多缸隔離左佢先
其他魚會唔會奶埋野
我唔想團滅啊 我仲諗住放假去買草嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞