養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
呢三樣我應該都唔係。
1:我長開uv燈,擺廳都係照做息時間先有燈光,亦有金鋼螺、大和藻蝦
2:得的燈魚同個幾棵野,空間好空仲打算買多啲黎養
3:我都嘗試左一日一次,或唔餵,餵好少。餵時都係水面就搶晒
依家打算黎緊一次過換晒成缸水睇下掂唔掂
等下其他巴打答你先 我見話綠水冇危害性 唔好心急先
有無相睇鈒
係呀
睇睇
我覺得個濾桶好好用
ista 台灣
eden 比oase 買咗, 兩個牌子設計一樣, 有啲人話oase 啲料靚啲, 好似差大約一舊水
唔該曬ching
45cm 魚缸應該用咩水草燈 千尋?
唔知呀,我之前都係 DIY 咗支燈,叫做可以種到紅色水草。
但今次45cm 魚缸,我想正正經紅買返反燈。
序前有巴打話用 Nala, 尼特利果啲(呢啲都唔平)。
千尋就話有過熱,自燃。

搞到我都唔知可以點揀
有冇ching知道有啲咩工作魚/蝦/螺係可以喺個一呎缸入面同條龍紋共存主要食青苔
黑金剛螺?
蜜蜂螺靚啲
黑金剛螺清潔能力好高
睇你想點
蜜蜂螺好似對水質都幾敏感
黑金剛易搞d?
蜜蜂螺 - 酸性水會溶殼, 但好粗生
黑金剛 - 唔知~
Nala, 尼仔都大陸的,直接淘寶買就得,同客服講轉做英規插頭發貨

而家主流都係玩尼仔多

另有台灣ONF, 日本ada, 再上就illumagic
水草缸黎講 蜜蜂螺的確會溶 好肉酸
黑金剛就唔會溶 但係會入泥底

兩隻都會生蛋
工具蝦同螺,尺半缸你地通常會養幾多隻?
可以先放3,4粒睇睇點
仲要俾啲時間自己控制一下藻類。
再按情況增減

大和蝦 點解可以捉住條魚嚟咬毛條尾。。。。
照計唔夠快先會捉到
會唔會大和唔夠飽?
同埋見你個缸好似無咩遮蔽
魚既話打都打撚死佢
螺應該會好d掛

魚就一係養d 游好撚快既 等佢追唔到
係唔係完全無藻佢食,咁狼既。
我缸有的孔雀bb,的大和藻蝦掂都唔掂,藻蝦成日浦頭幾個鐘,跟住消失全日
我發現既時候條魚已經比佢咬到尾半殘

之後條魚走甩 隔幾秒隻蝦爬上水頂拉番佢落去 又咬過 我拎咗個隔層盒分開條魚 但太傷自然死了
我底層魚有兩條鼠魚,細條過蝦 細條過劍尾孔雀 都冇事

仆街 我第一次見佢遊上水頂層拉條魚落去…. 好似有基因變異咁款

可能係無晒水草係入面… 但我有餵糧

我由初初放假到依家都冇比遮蔽處佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞