養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
早兩日買左10隻米蝦翻黎搞啲絲藻第二日就全軍覆沒
冇對水定咩? 10隻去曬咁慘
對左温冇對水,落左水都仲好生猛係咁食藻,第日訓醒望一望10隻岀黎圍圈咁訓哂係到
食得太飽 訓死左
多咗個缸出來又有新嘢玩

rip
蝦呢啲都係對水對溫做足啲好
而家空缸得個濾桶 run左3日 d水一路都好清, 岩岩落菌買陣d水仲臭臭地,而家完全冇味

係咪養唔起d菌死哂..?
三日應該唔得,一般十日八日,就算用貴既活菌,我諗都要一個星期,其實同你魚缸開始見到藻既時間差唔多,

如果你d軟管,濾材摸落去滑潺潺,就係開始養到,
見到直情有黏膜,甚至係白色粒粒,就係養得好夠,

菌係一high到就甩,藻係用少少力去卒先甩,唔好搞錯
米奇魚立鱗腹水點算好
馬桶
米奇就由佢啦
大家好 新開左水草/魚缸大約一個月

40cm缸
eheim compact 40 濾桶
co2 開 10am-5pm 一秒2泡
千尋 wled 30cm燈 每日開10am-5pm + 夜晚觀賞間中開
ada 黑土2代做底
前景種左迷矮
後景種左幾種random水草

一開始養左6條稻田魚(青鱂)
最近一兩星期開始多左青苔同絲藻(應該係)
所以加左幾隻蜜蜂角螺同埋大約10條紅鼻槍蝦諗住幫手食下啲藻

而家望落某啲位有乾淨左 前景就仍然好多藻
想問下:

1. 仲係好多藻, 係唔係應該再減少啲燈照時間? 但又驚啲迷矮生得唔好
2. 有冇話幾大既缸落幾多蝦食藻既ratio最好?
3. 成日見唔到 d 槍蝦, 懷疑喱埋哂喺後面啲草, 唔識幫手食迷矮啲藻, 加啲黑殼蝦會唔會好啲?
4. 上網見大和藻蝦有機會攻擊細魚, 係唔係咁?

唔該哂咁多位 第一次養魚/草 乜都唔識 問題比較多
已經盡量google/youtube搵過哂🙏

新手
有冇高手知呢棵寶塔既死因?
其他植物好地地
佢好似中間突然間枯左咁

呢排抱蛋暱埋咗
岩岩買左5條孔雀, 有一條爛尾,而家入缸就沈底唔點游同呼吸得好快..
係咪死得呢條..

咸野LM
1前景爆藻係正常 一黎新泥夠肥 二黎水草未成景 換水可以多少少 多清潔玻璃

2冇 蝦唔太會餓死 太多都唔會有事 純粹留意下你個系統負唔負擔到 因為蝦都多屎

3蝦係夜行性 唔太鍾意光 匿埋正常 加咩蝦都得

4 佢地會,但通常都係因為魚病/弱走唔郁先被食
其實蝦都係肉食性 平時死魚死蝦佢地好鍾意 其實冇野食先食藻

但大和的確清絲藻好勁

如果真係清唔到 可以考慮雙氧水(慎用,傷草傷生物

Btw 1秒2泡太多 , 同埋燈唔好又開又關,因為水草要瞓覺休息

同埋呢排天口熱 , 迷矮未必會爬
唔該哂你咁用心答我 🙏🙏
啱啱今日買多左廿條黑殼蝦 再睇睇效果 如果實係唔掂再試大和先
有幾個 follow up 問題想問 🙏
1. 1秒幾泡有冇話有咩標準?
2. 想問應該點測硝化系統嘅負擔? 係唔係都係用試紙 test NO2/NO3?
請教師兄,如果想玩純蝦缸:

普通嘅水晶蝦同普通米蝦一齊養會唔會有咩問題?

水冷同水妖精要點樣連法?google完都搵唔到答案。係咪要氣泵1開2,一邊接水妖精,一邊接水泵送水上水冷?

另外水妖精噪音會唔會好勁?現在都係用緊外掛玩燈魚缸唔覺嘈
我都想多啲人投入水族

1 其實睇缸大細 40cm缸 2秒一粒至一秒一粒都好夠
Co2太濃都冇乜用(抑制藻類或者有少少 ,但好快唔見效)反而要行密左去入氣

要留意co2對魚蝦的影響,魚蝦都co2濃度係可以train ,慢慢加上去就得。但留意新買果啲,最好關左co2先放入去,再慢慢開返co2

市面有co2監察器

2係呀no2 no3 最靚數就both 0

草缸係前期要不斷打理 不斷搵平衡點 中後期成景就佛系

舊45cm缸超厚迷矮大泡泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞