養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Tds筆測唔到gh
只可以用黎參考
Tds高=/=Gh高
但Gh高=tds高
好 我一陣去買啲試紙test下先 麻煩曬大家
唔建議用試紙
試劑準啲
我自己用開sera gh test
嗨!大家好

新手初開缸
目標想做生態缸(魚、蝦、草 互相制衡)

[魚缸]普通超白玻璃缸 30x30x30cm
[過濾]普通Aqua外置掛濾(300型號)
[濾材]白綿 MA生物環S Size 0.5L
[氣泵]帝王章魚王氣泵2000 model
[燈具]千尋 WRGB II Slim
[底土]日本黑土 3L 溝 ADA II 1L
[底土]火山石墊高 疏水養菌
*無CO2*

[造景]兩條木根 酸洗青龍石 松皮石
[水草]鹿角鐵皇冠 、爬地珍珠 、印度小圓葉、紅宮廷、血心蘭、九葉皇冠、日本珍珠草、迷你牛毛 、小圓浮萍、綠藻球

空間會唔會唔夠?

主要想請教下
Day One依家進行物理過濾同打氣
Day Two 準備放峰皇漿(應唔應該放魚去幫手建立N-cycle)

關於黑土放肥方面 、每日換幾多水左右、同埋換幾耐?
感謝各位谷友🙏🏻
附上寫真幾張

有冇d Tg group 可以加入討論?感謝
見到樓上巴打係fb問

請問45cm缸有咩uv殺菌燈推介
因為我身邊無人可討論問野
上網爬文睇片學習好耐 先決定開缸
新開缸換水要要頻密啲
隔日換1/4都可以
新泥一開始已經有養份
可以唔洗落肥
但師兄你冇CO2好難養到紅草
紅草果方面 我都係搏下 見有成功例子 如果最終都養唔掂 記放棄 除非收到二手CO2

暫時新缸我每日換1/5水 長換去肥先
今日加左蜂皇漿 Run佢幾日先
落少量活體養水會快好多

Ps. CO2你值得擁有
活體揀咩好?
初初就落 小猴/黑線/女王 又得唔得?
其實冇咩所謂
睇你之前想養乜
之後*
感覺好孤單 無乜人討論
唔喂魚糧 唔知佢地夠唔夠食物(藻/油膜)
想天生天養咁
唔可以多同埋小猴會食蝦架相對上小精靈就真係食齋 唔會搞啲蝦

但點解要氣泵嘅
新缸初期冇乜藻
點都要餵少少糧
可以三日餵一次
唔洗擔心魚餓死

另外
養好水就可以唔洗氣泵
啲魚養咗兩個月,活潑食嘢,呢兩日突然朝早/收工開燈發現死咗幾條,有斑馬有火翅

一直無暖管,關唔關開冷氣事?

有冇水晶蝦同好?
唔關冷氣事
餵下菠菜都唔錯
佢地鍾意食 又有助發色
新手一問 本身個1呎缸用掛濾 養咗8魚10蝦2螺 一直都相安無事
最近個掛濾出水越來越慢..由初初1個月清一清d管,到而家要1星期左右就要清..嬲嬲地一野就用水妖去代替 發現原來水妖真係幾ok 仲立即見到有蝦抱卵
但問題來了..以前用掛濾本身有位放生物環 但係而家用水妖就冇左放生物環位..網上爬文話其實水妖都養到菌 但一下子冇左生物環的話..個水妖生化綿會唔會養唔切菌?
本身用河砂 有少量火炎莫絲+蜈蚣草,朋友話其實砂本身都養到菌..我而家用個細隔離兜去裝住d生物環直接放在缸裡面,求老手指點一下
舊海綿本身都有好多面積俾菌住
但有時會俾莫絲搞到塞住咗 所以定期可以清下
洗嗰時唔好用水喉水洗 因為氯氣會殺菌

同埋 換綿不換水 換水不換綿
應該關咩事?一直好地地,開燈睇住都好正常,今朝起身死兩隻
缸壁有藻,水清,應該水質無問題
你都有養開? 有咩色可唔可以分享下
有冇驗ammonia ?
有時有死屍搞到啲菌消化唔切會有ammonia spike
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞