養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
鋪泥落缸定係買個杯/兜裝住啲泥?

我之前魚街買有泥包既水草,上網研究過呢隻係陰性草

點知近1個月開始枯,我以為泥有事就換咗綿

倒半枝肥水呢去 都無好轉

Btw 有咩係可以用綿包住既植物
泥鋪缸底或者用杯仔裝住都得
只要泥夠厚比佢扎根就ok

冇人會用棉包住啲草
通常買完返去就即刻清走啲棉種入泥
你個缸已經算爆藻太多肥比藻食晒
建議你清完d藻再重新諗種草
如果真心想種草其實建議鋪泥
之前上網睇話綠藻係天然糧食for 蝦同某啲魚… 所以一直都無清藻

如果無水草 得莫絲 同藻 啲蝦會不會餓死?
蝦唔洗驚餓死
你而家水草狀態唔好
吸收唔到養份
再落咁多肥就係爆藻
藻類代替水草吸收養份
水草死得更快
需要落除藻劑嗎 還是用手就咁刮/擦…
有蝦就唔建議用藥
每日換1/3水
停肥
趁冇水果下先用手擦
擦完啲藻唔好跌返落水
想問師兄們

黎緊想開個海水缸養海藻
而家做緊啲research
想問香港有冇得買葡萄藻 又或者高等海藻
巴打好

想問下我而家清缸養緊燈魚
最近有朋友有一隻半月鬥魚唔養想俾我
想問下如果我種返少少水草混養得唔得架

屋企缸大約40-50cm 闊 30cm深
最好唔好
如果用隔離缸會唔會好啲
咁或者可以既

點解我 d 紅宮廷唔紅既
明明有一星期加返鐵肥同每日落 excel
一日4點到12點開燈
頭尾1個半鐘做日出日落 mode
鬥魚對同類或者同種先會攻擊 如果係混燈魚應該冇問題 但如果係麗麗呢類就小心啲 同埋小心有地盤意識嘅魚

同埋你個缸都大 應該唔係太多魚都唔會有問題
小弟都係新手 之前養過紅宮廷都係唔紅 上網睇過好似話因為佢係屬於一種叫缺素紅嘅植物 所以太多氮既話就會唔紅。有錯唔好屌
其實魚街都會見到神仙同其他好多魚混養
缸夠大多遮蔽應該無事
神仙追魚 但真係打到七彩就未見過反而雞泡真係咬死曬成缸都會
用咩燈 co2開幾大
用咩燈 co2開幾大
Ada
會好煩 一係就撈起哂啲魚同水 重新造景
Illumagic x mini. Co2 1秒2泡。 紅宮廷唔紅之外,連種左2星期嘅爬地矮都溶梗葉,希望係純粹轉梗水 用tropica 1-2 grow杯草
Oh 記得你了 草皮慢慢啦 有排等 快則一兩個月

但紅宮廷種左幾耐? 唔洗轉水的 一落泥就生得好勁 好快轉紅亂生 我tropica 原杯冇搣,4日就見紅,近一個月就成形

你咩泥?水質有冇數據睇下

冇買試水質嘅野其實呢個係血宮廷,種左都係1個星期左右,我係直接買舖頭入面養定咗嘅。本身都仲紅 但越養越綠
師兄果條係咪阿凡達
好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞