養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
放多啲莫絲就得
佢地咁細隻唔會食到好多
不過會攻擊魚 最好養啲上中游嘅魚
新手有冇話budget 幾多比較好 姐係慢慢升上去定已經可以買貴少少
想養乜先,魚缸幾大
應該係生態缸 養魚同蝦 加啲陰性草 魚缸打算買超白缸個h 考慮緊45/30唔知實際係點 打算去旺角睇下大細係點先
想問一下 需唔需要買圓筒過濾 同埋如果要玩埋co2 個 co2個價錢大概係幾多到 有睇youtube 養蝦個個channel 但係都唔係太清楚
建議18吋方缸
如果位置許可的話建議用圓筒
冇位放可以考慮外掛式筒濾
水草燈淘寶千尋rgb
CO2我自己就用開1L樽+intense 電閥(少貴)
18吋缸2秒1泡,1L樽應該可以玩到4-5個月
CO2 筆直你預1000啦(樽+電閥+細化器)
CO2建議唔好貪平淘寶,始終高壓氣體有風險
各位師兄/姐有冇話用開邊隻牌子嘅測試劑?係魚街買左隻PRODAC嘅測NH3,但係測屋企水喉水同魚缸都話我超標
API
水喉水冇可能會有NH3超標
你個野壞左
小弟想開45CM水草魚缸, 請問用2215夠唔夠力? (另外問如果加前置又會點), 另外水冷有咩推介?

*我個櫃得40cm 高放以上物品
大家有冇咩舖頭係推薦去 追過po 太子有一間 想問下仲有冇
2215 唔加前置就勉強 有數計 睇每小時水流量符唔符合乘返缸水體6-10次 加前置就打個8折先

水冷俾唔到建議你 我無用
你想買咩先
因為我係完全未買嘢 係仲做緊功課睇下片 睇下有咩好 仲揀緊list 咁 所以想問下你地有邊啲舖頭值得信賴 or 邊啲千其唔好去咁
CO2 aquarium
想請問呢到有冇巴絲打有養蟹仔?
好似迷你辣椒蟹, 惡魔蟹呢類
下個月移民,養緊魚可以點搞
有啲咩 幫你接收啲
比屋企人養
想問買缸點先係上計
係咪直接落魚街抬返去?
有一條非洲魚,兩條小鬍子清道夫
maingano cichlid
rubbernose pleco
Call van 都得
60cm以上佢會送埋入屋啦 一個人都搞唔掂
THX燈巴
同埋想問下其實養魚會唔會有陣草青/魚腥味?
想養淡水魚+水草缸
如果你D水養得好 你伸個頭去水面聞 係咩味都冇的
有味的話就反而要睇下D水係咪有咩問題
魚缸一定係有大買大 (有位前提下
陰性草唔洗CO2, CO2 一SET一手靚野1200左右
玩Co2就係玩陽草 同埋有co2就一定要用濾桶先唔會浪費co2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞