養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我印象水溫20-18度 我純草缸 少魚嫌麻煩落t牌綠色個枝 tds 80-120 燈開8-9成強光 co2 我係開到見到d泡泡夠去到全個缸 無話幾多泡

少魚係易d控制草紅唔紅 因為多氮宮廷會難d紅 低溫係減慢左葉綠素生產速度 強光系加強花青素生產 其實最主要都係呢d原則
感謝師兄
有冇邊隻水冷機介紹
我唔用水冷的 夏天水溫唔過31都無問題
師兄屋企24小時開冷氣?
點解師兄唔建議用蛋白棉嚟治黃水
有無性價比高既uv燈推薦,18寸缸。聽日諗住全缸水換左佢
無 a 我佛系種草
夏天點keep 20-18度?
定師兄唔係香港?
唔keep 由佢熱d草又唔會死 我依家個缸都29度
想問下tropica 液肥 巴打覺得有冇咩問題?我用佢綠色嗰隻gh搞到勁高之前唔落肥換完水都勁高 而家停左先叫好左 但都唔敢落肥住
呢度係咪有巴打之前用x mini想問下個settings大概係點
又唔係好覺 可能本身我d水低gh 我反而有另外加野拉高佢
咁就怪因為啲石玩左咁多年冇理由而家先升gh架姐啲水喉水試過又冇咩異樣
會唔會d水若酸 慢慢侵蝕最外面個part 依家先釋放出黎
應該係我。我其實都唔識set 純粹覺得咁貴買番黎就係要佢個光夠勁。所以我都set爆
水喉水度係7係打co2變酸 但我嗰啲係千層石同木紋石黎唔會咁搞到gh高掛
仲諗住有人交流下點set嗰時喺水影之舍買跟住佢嗰個黎set但感覺都係差啲
咁我唔清楚了我無玩石
新手養米蝦 有少少野想請教下大家
1. 我見啲蝦一到夜晚就大部分企曬係水草上面唔郁 得少部份重係缸底食緊野 係咪一到夜晚正常都會活動力下降定都會郁下游下水?
2. 新蝦落缸頭一至兩日唔點食野唔點郁係咪正常?係咪適應緊個新環境?岩岩落缸果下冇飛蝦
麻煩曬
水溫大約25-27度左右
GH PH冇測
入面得水草同蝦
蝦未換過殻
有冇泵?有冇水流?
有呀 有個抽水泵同有打氧氣
前日買左12隻蝦 兩日已經有兩隻做左小天使
如果用tds筆會唔會可以測到?定一定要買試劑先測得到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞