中咗omicorn, 你問我答

953 回覆
1935 Like 58 Dislike
傳染性高,但無致命能力同病徵,有咩問題?
其實就係好似你諗法既人太多, 先攪到防疫政策可以鳩黎打橫行
口罩如果唔係唔戴係犯法, 我真係唔會戴
仲可以大大聲屌班防疫撚 "我唔戴罩又唔係犯法, 你有咩資格批評? 你驚就企開D戴一世口罩"
問題係而家防疫撚就係會走黎周鳩人, 拍片, 甚至撩人隻揪
揪唔贏仲可以call狗咬人
咁我問呢種環境下, 想唔戴口罩既人可以點呢?
再癲D可以無限上綱上線屈你犯國安法
無其他可行方法下, 我可以點唔戴口罩呢?

另外你面對呢隻病, 你係會日日等醫生比方法?
定係會再考慮點樣醫翻好自己keep住喉嚨痛既問題?
你有無問過醫生食咩好唔食咩好? 有無嘗試食維他命C?
甚至乎鍾南山最鍾意既板藍根?
有無諗過有咩方法令自己舒服D?

如果你開始有呢個理解, 希望你會明呢場世紀疫症只係一場鬧劇
希望咋, 我諗你唔會明
reply for 4
而家既流感100年前叫Spanish flu
果時死左5000萬人
今日你咪就講緊just a flu 囉
就算過左100年
你點知佢唔會變種變勁d? 冇人知
咁香港人係唔係要因為咁唔食飯唔去旅行?

枝流感疫苗其實都係班專家年年尻估邊隻會流行再放入去
其實係無得唔帶口罩架 我明白"唔想帶口罩可以點"係好撚無奈 呢樣野suppose係你嘅選擇

但只可以講 太多人驚死 我相信"驚中招 出街帶口罩"嘅人比例會大大多於"無所謂 可以出街唔帶口罩" 你係當權者都會揀個易比大眾接受嘅方案

至於點樣醫返呢隻病 其實醫生有開藥去舒緩病徵 但我純粹唔想個人太易攰 想利用吓d時間學野睇片睇書咩都好 先唔食d藥 佢開個堆止痛藥我都剩係食維他命c

對唔住我真係唔明 武肺(變咗咁多次 變到而家)如果純粹因為死亡率低就係可以輕視嘅原因/deemed it as 鬧劇 恕我唔會接受 (至少我唔會想我屋企d老人家經歷我個幾日d痛苦 健健康康咪好)
堅持清零我覺得on9 港共只係向緊一個終極擾民嘅方向去走
但防疫措施唔可以無 如果連措施都無 中咗招嘅人都係會周圍走 惹埋周圍d人(even被感染嘅人做足個人衛生)
果時死咗咁多人 所以有流感針出現
仲有其他細個成日打個d針咪又係防呢d世紀大疫症 打完針 又有咁多年嘅data去support個flu慢慢愈嚟愈廢或者個感染性無咁高(全世界都會打流感針架嘛)
如果都要變種到又死多5000萬人 我諗你都唔會敢"just a flu"去輕視佢啦

唔食飯同唔去旅行呢堆so called "防疫措施"我始終覺得係大環境所逼 我絕對支持全世界一齊shut down 全民檢測 再將確診嘅扔哂去醫院隔離等佢好返 一乾二淨
不過咪又係實行唔到 但大部分政府又係想向呢個方向做
我唔係醫學人員,非challenge , 純討論
1) 打完針唔係唔會傳人,咁保護屋企人個concept 點出黎?
2) d 針設計for alpha/ delta
依家先打第一針對omicron 仲有用? 冇用打黎做咩?

我未打,我唔反對打完針會幫到公共利益
問題係港共日鳩日收埋消息,打完有side effect 個d就唔撚報。唔通真係信個zoom仔廣告就打針咩,當人冇腦

相反,如果港共肯出晒消息等我自己分析利弊,解釋埋1)同2) , 同埋認認真真陪償俾打針有事既人。我諗好多人都肯打
出親事就話冇證據顯示

我concept 好簡單,如果港共對枝針咁有信心,就強制人打,打完有事港共陪償
連自己都冇信心做陪償,究竟港共係有信心定冇信心?
1. 果時死左咁多人,而家有針flu 就just a flu。 而家武肺冇死咁多人,又有針,你要建議人戴口罩ok。 幾時先係合理時間點樣先叫夠data support?果時1918 1920 爆兩次,而家我地都兩年了,夠data 未?

2. 佢變到死5000萬人果時我緊係支持shut down.問題係而家冇死夠,你地個理由係“唔知多人傳武肺之後會唔會變得更勁。”

我個論點咪就係流感你都唔知會唔會變得更勁,枝疫苗又唔係100%防感染,點解流感可以just a flu 囉。

冇人話比你知流感100年後變弱左一定唔會變強
其實唔單單死亡率
係仲有人對武肺既認知
你覺得兩年嚟大家對武肺既認知有幾多呢?
由兩年前吹到跳唔到10cm , 到牙朗中過都仲踢到波
計死亡率除咗因為武肺廢外,仲有而家醫生係知點應對病徵

原來你個醫生都識開藥比你,點知你嫌太易攰
即係唔係唔識醫啦,係你自己自私唔想攰就自行減藥
你知唔知你食止痛藥甚至抗敏感藥(我幾肯定個醫生有開)
係要減輕你喉嚨既刺激傷口快d埋口呀?
隻藥令你易攰就係要你多休息,等免疫系統運作呀?
你口口聲聲話應該要有防疫措施
點知自己病緊都好似唔打算好翻咁
你唔快d好翻留個床位比重症患者?
重症唔淨止武肺㗎

防疫措施係唔應該有,你自問自己易病
係應該自己諗辦法防禦,去醫治
而唔係限制其他健康人甚至帶病人既人身自由
樓主好番未
btw 我唔係針對你
祝你早日康復
1. 打完針只能提高你對武肺既抵抗力。你當打仗之前幫你身體黎次軍演咁。叫做等你黎真果時唔會死咁快。

2. 係實驗環境下打針so called 可以90%防感染。但前題呢個係single source single contact。 即係話係打針後,每一次見到武肺有90%不受感染。但而家周圍都係,你每日接觸50個source 都唔感染既機會率係
(0.9)^50
換句話說你係有99.5%機會受感染

3. 打唔打針應該個人選擇,最多只能保護自己
我對item 2 抱有懷疑,當然可能港共多d data 睇到,係真都唔奇

90% 「防感染」
防感染到抵係一個人俾病毒入侵抵抗到唔會再傳番出去
定係一個人俾病毒入侵抵抗到但都會再傳番出去?

如果點都係會傳出去
咁港共都係呃鳩人,賣廣告係咁話保護屋企人
樓主自己唔肯食藥 係咁係到伸喉嚨痛
樓主自己病咗唔舒服,面對一定壓力,都仲咁有耐性解釋俾其他人知自己嘅見解,分享比較獨家嘅資訊。而且解釋自己睇法相當合乎邏輯,顧及其他人感受。
祝 早日康復,新年快樂🎆
我都知自己衰仔 不過醫生都話無咩所謂
大家都好理性討論又肯關心我不知幾感動
今日收到風應該聽日會轉去亞博 我琴日個test 個ct值已經好靚仔 接近去到陰性 睇嚟返屋企打機不遠矣

岩岩叫我即刻執野 即刻轉咗去亞博
報失未
樓豬ct值高返未呀?祝你早日出院
係咪入去前自己偷偷帶定幾粒必利痛好D
最尾一句好中
為左呢個程度的病去限制咁多人自由係on9

我自己唔係做生意, 但見到d小商戶止唔到血, 都鄧佢地慘

防疫係要, 但呢個程度唔係為政治服務真係冇人信
Gg
今日醫生同我講話我琴日個ct 值已經30幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞