中咗omicorn, 你問我答

953 回覆
1935 Like 58 Dislike
無 每朝起身同晏就都要量血壓 個心跳日日都差唔多 比起以前中學雞個陣好似仲慢咗
真 後生嘅我其實中我覺得無咩所謂 反正實好返唔會有咩大礙 但成堆人搞著哂佢地要隔離
Nice,pmed.
多謝 雖然我認同"just a flu" 但只係限於認同呢個武肺(particular講緊omicorn)病徵同後遺症(後遺症唔知 有再同大家update 希望無)同flu 好似
但大家都無防疫意識嘅話只會爆得勁撚到仆街 你睇我地葵涌邨就知 我都幾肯定大家個防疫意識衛生都做足 但都係爆到咁 如果無收緊措施 仲比我繼續打波 我自己都好易鬆懈啦 (利申打波都唔會點帶口罩)
真係一啲啲人,我自己真係無你咁辛苦,但有發燒骨痛,咳!前後10日完全康復,第五日已經跑到步做下運動

利伸:無打針
不過我老婆就比較嚴重,同你既情況差唔多,好你少少,佢都無打針
腦霧
所以根本病徵都係睇運 都係隨機
無 好撚醒神
呢個真呀,但可以肯定打唔打針病徵都係差唔多,因為我係英國,身邊嘅人好多都中過,打唔打針同出咩病徵無咩關聯
有冇想像到遲下返工會俾人歧視
佢地有冇中
睇病毒去邊
正如感冒菌入腸 你都一樣痾到七彩 燒到七彩
所以睇病毒可以入到咩位置
唔可以咁講架

1. just a flu 係講緊佢中左唔會有大問題,唔會有嚴重後遺症

2. 而家100%中左就要入醫院,但你係入面覺得有幾多人係病到要醫生護士照顧

3. 緊係冇人想病,但呢個病係唔係嚴重到要所有人打針所有人冇得食晚飯冇得去旅行黎防先?

4. 老人家中流感都會死,it is a flu. 19年頭4個月死左3百幾個,要唔要封區全民檢測唔比堂食唔比去旅行?

而家我唔係懷疑中左會有事
係懷疑點解我要用咁多自由去trade off呢個健康
感冒病徵無啦啦都唔會入醫院
係成個office都係要隔離?
佢地全部都係密切接觸要去糟糕灣?
你做開free weight定有練埋cardio ?
唉你都係一世戴口罩把啦
一來葵涌邨果堆爆發勁多無症狀感染,換言之係強檢強出嚟
如果佢哋唔做強檢,病咗好翻都唔會有人知
都仲未計PCR test唔準一時陰一時陽
個取樣又求其

後遺症呢度post都睇到啦
你覺唔覺得自己記憶力衰退集中唔到精神
個腦好似有層霧呢?
完全唔知咩組合嘅早餐
有去gym 房但而家全世界都無得做
咁唔通ching 真係認為呢d 時勢唔洗帶口罩咩?
唔強檢可能真係好多人好返都唔會有人知 但係你好返少少已經會走去返工啦 我自己入院頭一兩日其實都無發燒 係喉嚨唔舒服 但醫生都話我ct value 好低 (愈低愈易傳染比人) 如果唔係比人捉咗入嚟我都只係會繼續返工返學 分分鐘瘋狂傳染比其他人
仲未計點樣同老闆講要請10日病假去fully recover? 你係老闆你比唔比個員工請10日病假啊 政府d 措施係緊但我始終覺得有其必要性係度

後遺症so far 我好好彩未有 等我正常生活到之後再同各巴打update吓 有嘅話都無計 聽天由命
坐我附近
咁借問聲感冒個傳染性同而家武肺比呢?
有冇覺得jerjer 變細左
1. 所以我認同"just a flu" 只限於病徵同後遺症 但唔係一個可以完全放棄所有咁緊嘅防疫措施嘅理由

2.我認同 其實大家都係夜晚係咁咳同起痰 無咩人真係要醫生照顧

3.我上面都講過 前提大家都知而家個omicorn傳染性咁高 如果政府唔係禁堂食 你今晚仲會唔會約fd出去dinner?我自己一定會 再者旅行 其他國家都係度應對緊omicorn到處禁飛 唔係剩係香港單方面唔比其他國家飛過嚟架嘛

4.唔係用流感都會死就代表可以拎流感同呢個武肺去相提並論
不論係傳染性同未知性 武肺呢樣野都係太多unknown 萬一由得全民鳩爆 整多咗alphadeltacorn 又傳咗出外國再爆多round 到時真係大家去旅行再遙遙無期唔好唔記得delta一開始都係南非變異傳過嚟 定大家都想整隻香港變異病毒株傳出去呢?

自由係無價 所以我咁撚柒憎港共 但武肺呢個全球性嘅病毒 犧牲呢段時間嘅自由去trade off 往後"除口罩 正常咁維持生活" 我覺得值
其實由此至始都係價值觀唔同但病毒同感冒真係兩回事 病毒呢個太撚古惑 至少我成世仔未試過so far 成個禮拜都仲喉嚨痛緊 平時d感冒多極咪一兩日貨仔就痊癒
無 琴晚扯撚到行一行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞