中咗omicorn, 你問我答

953 回覆
1935 Like 58 Dislike
有 2針復必泰
入左去幾多日 好返幾多成
有無信心快過十四日糟糕灣果班出去
今日同同房個鬼佬吹水 佢有個醫生朋友話 : 如果唔好彩 由positive turn negative 分分鐘要等一個月
但正正常常就10日 但個個鬼佬佢已經等咗10日 個ct value (數值愈低 就愈大機會傳染人 好似係)都無變過
睇嚟我有排都未出得院
入咗兩日?好似? 我都唔記得了

入嚟咁耐都無變好過 喉嚨一樣咁痛 個鼻一樣咁塞 真係睇運 照咁睇應該都無得快過竹高灣
感冒入醫院?
個麥皮幾好食喎
上左HK01同BK
同房有冇其他人都係打咗BioNTech/4hing/冇打?

想比較一下三者中招後,有冇話邊個最辛苦?

祝早日康復
如果病到好似樓主咁返唔到工 對經濟有冇影響呢唔知
如乜撚嘢果呀而家無人中咩?
你除咗醫院比果些少藥之外
有冇食d潤喉糖呀,念慈庵呀,飲下竹庶矛根呀?
你淨係食醫院d病人餐磨一個月都唔會好
有無打針?
咁你認為將你條屋村隔離,有無錯?
阿叔有冇打針
完全無意抽水/取笑樓主,但細佬慣性認為一個非常重要康復指標,係「J唔J到」(感冒/類感冒系列病症)

究竟樓主.......um......?

申:一日不J,便覺事有QK
中感冒住院係咪都要俾一日幾十蚊?
19日我想出返去打機咋
聽日問下 不過後生多 大家都應該biontech
但係佢判斷我出唔出得院都係睇我個ct value 所以都係得個等字
其實我覺得全棟"隔離"呢個動作無錯 啦 前提係我支持"清零"而唔係"共存"

始終真係大環境令到一堆人染疫 唔圍封強檢你唔會搵得出潛伏期內未病發/無病徵嘅帶菌者 但當你要實行一樣咁擾民嘅政策之前 係咪都應該要確保有足夠人手資源先呢?

可能啦 我鳩up: 定個schedule 1-10樓就9am落樓 11-20樓就12nn 至少都減低中間交叉感染嘅機會
或者有隊流動撩鼻隊 洗樓(即係逐家逐戶拍門)睇下有無d行動不便嘅公公婆婆 或者已經有病徵者(利申 個陣病到仆街我都唔想落街傳染人)幫佢地上門撩鼻

野食arrangement方面又係 望到d 朋友po個d食物 我而家檢疫中心d食物都望落好過佢地 臨急臨忙又要大鑊飯 咪得返丹尼呢d仆街飯商 最撚好笑係d連鎖集團 平時講到自己幾撚愛香港做幾多善事 呢d時間都無話識沖出嚟幫手承包"隔離飯" 個幾百盒飯哂得你幾多錢 平時賺就賺得咁撚盡 屌d商家佬真係笑撚死人

同埋嗌外賣其實好應該有彈性 at least 可以set 個特定timeslot比人地放低d野 不過delievery上樓個程序就又係要諗

而家個政府係 乜都唔理 封 之後再算 咁咪柒撚哂咁大民恕
飯都未食刷乜q牙
屌 我不知幾撚想打飛機 但個身體我自己都feel到仲打緊仗 唔好"資源"錯配住反正出院仲要居家隔離10幾日
我都唔知要收都要比架啦 都唔會比唔起嘅
聽啲醫生講
依家啲疫苗係針對最初武漢個種
依家冇疫苗係針對omicron
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞