中咗omicorn, 你問我答

953 回覆
1935 Like 58 Dislike
醫院一定頂得順
好人好姐無啦啦做咩要病多幾日
on9 到

平時傷風流感個d唔係好人好姐病幾日?
flu係流感

普通感冒叫cold
搞到成幢大廈排隊驗幾日
真係代d鄰居居多謝你

公立醫院悠來巳久嘅workload問題係邊個做成

你意思係要大家承受嚴重影響生活嘅「鐵腕清零」政策

係因為要避開唔好加重垃圾港共政府搞出來嘅醫療問題

因為平時係想sick leave時傷風感冒先病發
拿 事實就係好多人都好似你咁
有感冒徵狀,check唔check好?

1.感冒咋喎,以前病都係自己食藥好返,我又無發燒,係咪應該如常作息,飲多d水,早d休息? 反正入醫院都係無藥食,又要搞一大輪...
2. PCR出positive就會搞到你屋企人,同事,朋友

個徵狀咁輕,omicorn又點可以唔spread開去?
比狗食
人命定金錢 on9問題

Omicron 死亡率幾多

一次飛機空難都死好多人

咁點解仲俾人搭飛機
話武肺Just a flu唔代表 flu本身廢
只係同平時中流感差唔多唔洗過度緊張
而家隻omicorn中左係有好高致死率,後遺症好勁
我相信大家都會嚴守防疫政策
但而家隻野同流感差唔多,你叫普通市民有少少病就去check pcr?
唔好玩啦

大撚把低下層見到葵涌封村幾日無撚得返工咁大件事,仲會自行上報?
宜家醫生同你做咗咩檢查可以清楚指出你身體長遠有咩後遺症

所謂brain fog 帶你去照個CT brain, 抽埋CSF都睇唔到有咩事啦
收皮啦 屌你老母
原來又係恐懼撚
雖然唔係完全零和
但你蝕錢既同時係有人賺到仆街
全球top10首富呢2年資產升到cls
我唔係你朋友,我一定會建議你check左先
問題打完針都係一樣
而且個個中完反應唔同
其實打針都係咁
最撚簡單,英國爆到hihi但解除哂防疫限制
就係要保留翻人身自由同埋生產力
佢哋係非重症唔使去醫院
咁佢哋又唔理7老80咩?
你都知港共醫療體系未有武肺都做撚到仆街架啦
做咩而家先嚟擔心醫護?

仲有死亡率100%更加唔成立,印度爆武肺delta死亡幾多?英國爆Omicron死亡率又幾多?
而家講緊原始武肺alpha死亡率都唔過5%,而變種事實證明係愈變愈弱。
而唯一苗撚理論成立既係疫苗係防到武肺,但只限alpha beta等早期病毒,全球每日新增alpha都唔過100宗
你話打嚟防alpha, fine, 但點解仲要防隻死亡率得5%既病毒
仲要帶嚟心肌炎風險

難道中咗心肌炎既人就唔係生命?

阻住地球轉更加唔使講,有幾撚多工種唔應該戴口罩
你試過戴口罩做地盤未?你試過戴口罩踢波未?
你試過戴口罩示威未?你估份份工都可以wfh喺元宇宙做?
你話發明完電腦就印刷業就蝕到入肉
咁發明電腦係方便咗人類工作嘛
但發明防疫政策係咪方便咗工作呢?
係方便咗呀,方便咗淋病月娥玩鳩你我囉
發熱個陣我覺得應該燒到仆街 但我屋企無體溫計
仲開到post講嘢真係唔係好嚴重, 前幾日屋企人嚴重過你,不過佢係重感冒。
反笛人過去中下
難聽啲講 我幾鍾意而家呢個經濟環境
見到啲人仆晒街 周街舖頭都收晒皮
開始返去未有咁多自由行既環境
旅遊業就抵死啦 local 成鳩日sell 大陸狗 做埋啲濕鳩團
去外地 老人家比團費 又唔比人碌卡 又要收charge
個病毒同傷風流感一樣係隨機 我認同 但你明知出面咁多菌咁多人中 你會唔會話:嘩屌隨機架咋 就唔帶口罩周圍去?周圍掂?

禽流感豬流感夠係隨機 但你都唔會on9到個段時間係咁食豬食雞啦係嘅話真係物競天擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞