[LIHKG]粵語配音討論(10)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
https://lihkg.com/thread/291884/page/1

講得好

連身敗狗都反Chloe
你唔係鍾意cure pine 同櫻明嘅咩

咬字唔清先配得夠可愛

屌 點解d人會唔鍾意佢

要請be大師分析

其實眞係欲加之罪,何患無詞

Chloe的確冇其他配音員嗰種粒粒字都好清晰嘅感覺,但係話佢「咬字唔清、聽唔明」根本就係作大。難聽講句,近兩年會搞到冇字幕就成日聽唔明嘅代表作我覺得係妖怪手錶,然而套嘢根本唔關佢事。

如果Chloe叫咬字唔清聽唔明嘅話,我諗佢喺旺角求祈捉條友都溝通唔到。

至於Chloe點解得罪咁多人,其實眞係一個謎。
但係Chloe入行7年以嚟,由一開始就有人唔鍾意佢,而且是非都幾多下,仲有某配音員微博單嘢加乘。

咩加乘?

我信

大把人都會擦上司鞋架啦咁都要屌

準備世界大戰

呢度只討論配音,不討論人品
當然恐龍童星例外

Chloe 初出道嘅GA野田已經被人話鼻塞聲,但係自此之後野田tone 無再出現過

chloe 聲定位係蘿莉嬌嗲,呢種聲可能唔係人人接受
舉個例,台灣妹嗲聲被人話發姣,日本loli聲被人話毒

第二出聲率,唔知幾時開始某段時間某配音員出聲率會特別高,不過呢樣其實人人有份,chloe, 凌晞, yoyo, yan 輪住上,唔知係排更表定train新人,純屬猜測,不過講霸權嘅話凌晞仲犀利

之前翻睇GA藝術科嗰陣我有少少嚇親心諗呢個真係Chloe黎
但同時又覺得佢進步好大唔似恐龍童星咁退步
點解我睇pripara 唔覺得好笑,係唔係有人施咗魔咒?

正常

係,套野其實幾恐怖,睇到抑鬱

睇完今日集小馬同紫悅一樣感受,唔係針對邊個,想用科學角度分析pripara嘅笑點

有咩咁抑鬱
niko子你有冇上集齊木

有.....聽日先UP

又要靠你

上集是指13定14?
妖台再開深夜動時段

7/25起 TUE-FRI 0035 金田一少年事件簿R

TUE-FRI 0100 重播東京喰種

https://viutv-cms.s3.amazonaws.com/QF0qAsbu7rs-Yv_h.pdf
https://lihkg.com/thread/291884/page/1

講得好

連身敗狗都反Chloe
你唔係鍾意cure pine 同櫻明嘅咩

咬字唔清先配得夠可愛

屌 點解d人會唔鍾意佢

要請be大師分析

其實眞係欲加之罪,何患無詞

Chloe的確冇其他配音員嗰種粒粒字都好清晰嘅感覺,但係話佢「咬字唔清、聽唔明」根本就係作大。難聽講句,近兩年會搞到冇字幕就成日聽唔明嘅代表作我覺得係妖怪手錶,然而套嘢根本唔關佢事。

如果Chloe叫咬字唔清聽唔明嘅話,我諗佢喺旺角求祈捉條友都溝通唔到。

至於Chloe點解得罪咁多人,其實眞係一個謎。
但係Chloe入行7年以嚟,由一開始就有人唔鍾意佢,而且是非都幾多下,仲有某配音員微博單嘢加乘。

咩加乘?

我信

大把人都會擦上司鞋架啦咁都要屌

準備世界大戰

呢度只討論配音,不討論人品
當然恐龍童星例外

Chloe 初出道嘅GA野田已經被人話鼻塞聲,但係自此之後野田tone 無再出現過

chloe 聲定位係蘿莉嬌嗲,呢種聲可能唔係人人接受
舉個例,台灣妹嗲聲被人話發姣,日本loli聲被人話毒

第二出聲率,唔知幾時開始某段時間某配音員出聲率會特別高,不過呢樣其實人人有份,chloe, 凌晞, yoyo, yan 輪住上,唔知係排更表定train新人,純屬猜測,不過講霸權嘅話凌晞仲犀利

之前翻睇GA藝術科嗰陣我有少少嚇親心諗呢個真係Chloe黎
但同時又覺得佢進步好大唔似恐龍童星咁退步

其實GA 野田tone都好好J, 可惜無機會再聽到
妖台再開深夜動時段

https://viutv-cms.s3.amazonaws.com/QF0qAsbu7rs-Yv_h.pdf

1600時段變返做中國動畫時段
zinba之後到甜心格格3
妖台再開深夜動時段

1600時段變返做中國動畫時段
zinba之後到甜心格格3

竟然睇漏左,但係腰斬飛天小女警有啲怪。
人。會唔會打錯左.....
點睇都似我的狗爸爸完先喎
有冇人有錄suite
眞係日頭唔好講人夜晚唔好講鬼

發咗個噉嘅夢:

又睇電視

有飛機飛去啓德機場嗰陣跌咗零件落紅磡,一嘢扑爛一棟唐樓嘅露台。一名阿婆(聲:林丹鳳)身體不適,而佢係杏斯素爾(聲:陳皓宜)個阿嫲。

杏斯分隊長睇到新聞之後就同佢班o靚到場,阿嫲好典型嘅「我唔得㗎喇」,杏斯分隊長好典型嘅「嫲嫲,你支持住啊」。助手(聲:鍾見麟)大叫「注意形像啊分隊長!」,杏斯分隊長就收返晒啲口水鼻涕。呢個moment,阿嫲面都青埋,跟住嘔咗隻青蛙(聲:黃積權)出嚟。

隻青蛙講咗句「唔好意思打攪晒」之後想閃人,不過俾人圍。
「到底發生咩事你好解釋清楚喇吓!」
「冷靜啲,嚟我屋企坐低飲杯茶慢慢傾……」

結果阿嫲送院後佢哋就去隻青蛙嘅屋企。

去到屋企,有隻青蛙乸(聲:何晶晶)問「咦咿…打令,因乜事咁多人啊?」

青蛙公:「一匹布咁長啊。」

跟住就瞓醒咗
覺唔覺傻姑配得好好
覺唔覺傻姑配得好好

郭靖想拋棄華箏
0hey 喊了
Chloe妹妹
Chloe妹妹

唔掂

呢個可愛d
http://hkacger.com/archives/40347

今年的萬代南夢宮股東大會依然有喜聞樂見的《星夢學園》(偶像學園)愛好者COS成星宮莓參加

「《見習神仙秘密心靈》這部作品的周邊光是面向小朋友,希望這部作品周邊也能面向我這樣的成人愛好者銷售!」
B財團回答「雖然對於部分IP我們是有管制,但並不是想要排除作品對象以外的觀眾,我們會努力讓作品有更多的觀眾喜歡」

四葉心真係有大人市場

「最近《妖怪手錶》的人設形象很噁心,B財團想要間接誘導觀眾去關心Level 5的新企劃THE SNACK WORLD嗎?而THE SNACK WORLD 和20年前的甲龍傳說很相似,因此希望你們復刻甲龍傳說」
B財團回答「我們沒有間接誘導」

執柒咗佢啦
http://hkacger.com/archives/40347

今年的萬代南夢宮股東大會依然有喜聞樂見的《星夢學園》(偶像學園)愛好者COS成星宮莓參加

「《見習神仙秘密心靈》這部作品的周邊光是面向小朋友,希望這部作品周邊也能面向我這樣的成人愛好者銷售!」
B財團回答「雖然對於部分IP我們是有管制,但並不是想要排除作品對象以外的觀眾,我們會努力讓作品有更多的觀眾喜歡」

四葉心真係有大人市場

「最近《妖怪手錶》的人設形象很噁心,B財團想要間接誘導觀眾去關心Level 5的新企劃THE SNACK WORLD嗎?而THE SNACK WORLD 和20年前的甲龍傳說很相似,因此希望你們復刻甲龍傳說」
B財團回答「我們沒有間接誘導」

執柒咗佢啦

以為見習神仙得極上巴啦啦先中2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞