[LIHKG]粵語配音討論(10)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
突然諗起一件事

一排之前我短暫返過香港幾日,見碟舖就入嗰種(嗰排冇碟有興趣,單純搏下有冇蟹貨平賣)。

而喺某間碟舖,有個細路女拖住佢老豆指住柯南劇場版嘅碟,然後不斷嗌「哥藍啊哥藍啊哥藍啊」

雖然柯南道爾同引申嘅江戶川柯南呢個音譯本身的確冇顧及廣東話,不過將個柯字讀成哥又未免太有問題喇啩?啲碟全部有配音,如果有睇開都有得唔識讀嘅話就已經唔係單純普教中咁簡單,而係就算同佢講完都記唔到。

廣東話能力去到呢個地步我實在冇眼睇。

-------
另外,我買碟最着重嘅係電視台配音版(電視冇播過嘅固然唔計)同埋價錢,之後係買唔買得齊一套,之後先至係對作品嘅愛。我買得冇電視台配音嘅碟,一係就對作品有興趣而又唔會少咗一兩隻唔完整,一係就超特價。加上好多蟹貨嘅深水埗節x連同元朗分店都收咗皮,正因為咁所以冇乜斬鑊。

行過見到旺角間廣x套光美vcd似乎已經搵到主人,不過尖咀h*v廿幾卅隻港版涼宮消失dvd(提醒:冇粵配)分佈喺三個唔同嘅貨架標價標到落廿幾蚊仍然仲係賣唔出。居然冇直接送去堆填區,可謂係奇蹟。
突然諗起一件事

一排之前我短暫返過香港幾日,見碟舖就入嗰種(嗰排冇碟有興趣,單純搏下有冇蟹貨平賣)。

而喺某間碟舖,有個細路女拖住佢老豆指住柯南劇場版嘅碟,然後不斷嗌「哥藍啊哥藍啊哥藍啊」

雖然柯南道爾同引申嘅江戶川柯南呢個音譯本身的確冇顧及廣東話,不過將個柯字讀成哥又未免太有問題喇啩?啲碟全部有配音,如果有睇開都有得唔識讀嘅話就已經唔係單純普教中咁簡單,而係就算同佢講完都記唔到。

-------
另外,我買碟最着重嘅係電視台配音版(電視冇播過嘅固然唔計)同埋價錢,之後係買唔買得齊一套,之後先至係對作品嘅愛。我買得冇電視台配音嘅碟,一係就對作品有興趣而又唔會少咗一兩隻唔完整,一係就超特價。加上好多蟹貨嘅深水埗節x連同元朗分店都收咗皮,正因為咁所以冇乜斬鑊。

行過見到旺角間廣x套光美vcd似乎已經搵到主人,不過尖咀h*v廿幾卅隻港版涼宮消失dvd(提醒:冇粵配)分佈喺三個唔同嘅貨架標價標到落廿幾蚊仍然仲係賣唔出。居然冇直接送去堆填區,可謂係奇蹟。

雖然dvd有粵語配音但係佢可能唔想聽粵語配音想聽日文
突然諗起一件事

-------

而家呢個世代嘅懶音問題係好嚴重
唔止小朋友,青年都係一樣

學校都冇教粵語拼音
突然諗起一件事

-------

學校都冇教粵語拼音

我都冇

但如果常講又有留意下自己講嘢,係唔會有懶音

我唔明點解成日有人話學校冇教拼音
(我衹接觸過啓思中國語文呢本中學中文書,唔知其他係咩情況)
明明啓思中國語文第一版先至係用「讀x,陽上聲」嗰種標法標生僻字讀音,第二版已經轉咗用教院拼音標示(課文仲轉埋做橫排添)。我記得仲有版紙解釋教院音、九聲六調。

我記得自己初中唔知邊年中文考試要考教院音嘅,當年考到我班同學怨聲載道,因為陰上/去、陽上/去,同埋中入、陽入其實對一般中學生嚟講好難分。

舊一輩應該仲係睇反切多,但係後生一輩嘅話常理上課本有嘅話應該點都要學啩?定其他出版社冇提/啓思第三版開始又唔再提?大部份老師都覺得冇用唔教?

可惜啲書賣走晒,如果唔係影張相

(其實我間接自爆咗年齡)
突然諗起一件事

-------

學校都冇教粵語拼音

我都冇

但如果常講又有留意下自己講嘢,係唔會有懶音

我唔明點解成日有人話學校冇教拼音
(我衹接觸過啓思中國語文呢本中學中文書,唔知其他係咩情況)
明明啓思中國語文第一版先至係用「讀x,陽上聲」嗰種標法標生僻字讀音,第二版已經轉咗用教院拼音標示(課文仲轉埋做橫排添)。我記得仲有版紙解釋教院音、九聲六調。

我記得自己初中唔知邊年中文考試要考教院音嘅,當年考到我班同學怨聲載道,因為陰上/去、陽上/去,同埋中入、陽入其實對一般中學生嚟講好難分。

舊一輩應該仲係睇反切多,但係後生一輩嘅話常理上課本有嘅話應該點都要學啩?定其他出版社冇提/啓思第三版開始又唔再提?大部份老師都覺得冇用唔教?

可惜啲書賣走晒,如果唔係影張相

(其實我間接自爆咗年齡)

我都記得小學有教粵語拼音,當時教緊用粵語拼音輸入法
睇齊藤邦夫
粵語拼音,從來冇正式教過
聲調: 九聲個老師講過一句394052186就搞掂
聲母、韻母: 靠自己睇字典D附錄
女裝齊木係邊個配
女裝齊木係邊個配

莊巧怡?

利申㞗嗡

係莊巧怡配女版齊木
粵語拼音,從來冇正式教過
聲調: 九聲個老師講過一句394052186就搞掂
聲母、韻母: 靠自己睇字典D附錄

我當年係聽佢一路mamamamamamamatmatmat
講789係入聲
同埋講陽係低陰係高
聲韻母就叫我哋睇個table嘅例子

394052186反而係音樂堂教數字填詞法提起

我覺得與其話冇教,不如話教完都會同主謂賓定狀補一樣俾人掉晒,所以啲老師先會教到咁求祈
今晚有working 特別篇

等埋tv
睇小學餐女廚神
睇小學餐女廚神

劇情咁老土 天才墮落重新振作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞