[LIHKG]粵語配音討論(10)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
chloe要贏

d問題垃圾到

對面勁好多喎,算吧啦

未聽過金磚五國
以前聽過金磚四國,而家都冇人講啦
驚蟄又有正音
chloe要贏

d問題垃圾到

第一題已經玩正音
be大師評論下

「拚命」點讀
chloe要贏

d問題垃圾到

對面勁好多喎,算吧啦

未聽過金磚五國
以前聽過金磚四國,而家都冇人講啦

有提過金磚五國㗎

呢啲過時飛機口號都可以做問題,不如問一帶一路有咩國家啦
常識題100分 粵配post三巨頭係指邊啲人?

A: 涼神、羅武、be大師
B: 流液稀、妄自菲薄、TLC
C: 比卡超、何璐而不為、live.ie
D: 新註冊、南極企鵝、懷舊模式
https://soooradio.net/Ep/coolprofessionals01/

呢集有黄鳯英同翟大師講返電影黄金時期同而家新入行嘅情況

翟大師喺節目入提過話而家配音員其中一條出路係手機遊戲,不過暫時市面上有廣東話配音嘅手機遊戲都好似唔多人玩

幾時再有聲朋俱樂部

福原杏杏
Kise
曹沖
chloe要贏

d問題垃圾到

第一題已經玩正音
be大師評論下

「拚命」點讀

我淨係睇到上星期五嗰集

未睇先講下

「拚命」可以接受嘅日常讀音(排名分先後):
pun2 ming6
bun2 ming6
ping3 ming6

命字視情況可以係meng6

其他讀音一係就讀書音一係就邪音,唔係口語音
估計佢model answer會係pun3 ming6(讀書音)

讀書音就稱唔上邪音,不過我會搖頭囉

轉頭對答案

驚蟄已經俾人講咗好多年(仲有骨灰龕都係同類,因為新聞報導極之常用),唔評論

福原杏杏
Kise
曹沖

曹沖唔計
粵配post三害就有份
https://soooradio.net/Ep/coolprofessionals01/

呢集有黄鳯英同翟大師講返電影黄金時期同而家新入行嘅情況

翟大師喺節目入提過話而家配音員其中一條出路係手機遊戲,不過暫時市面上有廣東話配音嘅手機遊戲都好似唔多人玩

幾時再有聲朋俱樂部

應該唔會喇
班主持各有各忙

如果有希望聽到陳姻岐 石梓晴 何凱怡 楊婉潼依啲新既自由身
常識題10分:
試列出粵配post五絕

-------------------------高海千歌--------------------
------------------------------↑-------------------------
惡魔akuma ← 南極企鵝 → 時倫貝利朵
------------------------------↓-------------------------
-------------------------????--------------------
驚蟄又有正音

原來佢連驚蟄都唔係,係「驚螫」

佢可以再玩大啲
chloe要贏

d問題垃圾到

第一題已經玩正音
be大師評論下

「拚命」點讀

我淨係睇到上星期五嗰集

未睇先講下

pun2 ming6
bun2 ming6
ping3 ming6

估計佢model answer會係pun3 ming6(讀書音)

轉頭對答案

驚蟄已經俾人講咗好多年(仲有骨灰龕都係同類,因為新聞報導極之常用),唔評論

補充返,model answer不出所料係pun3(跟教育局)

不論pun定bun,我都衹同意讀3(伴/判)或者2(本/盤變調)

而何氏音應該係pun1同pun5

至於ping3,好多現代嘅字典(例如商務嗰本)都會喺拚度加多咗一個註釋係讀ping1嗰陣「同拼」,而拼ping1俗讀ping3。
雖然唔係同源,不過同義,而且有字典有收,實在唔可以話佢錯。
chloe要贏

d問題垃圾到

第一題已經玩正音
be大師評論下

「拚命」點讀

我淨係睇到上星期五嗰集

未睇先講下

pun2 ming6
bun2 ming6
ping3 ming6

轉頭對答案

補充返,model answer不出所料係pun3(跟教育局)

不論pun定bun,我都衹同意讀3(半/判)或者2(本/盤變調)

而何氏音應該係pun1同pun5

至於ping3,好多現代嘅字典(例如商務嗰本)都會喺拚度加多咗一個註釋係讀ping1嗰陣「同拼」,而拼ping1俗讀ping3。
雖然唔係同源,不過同義,而且有字典有收,實在唔可以話佢錯。

又搭錯線
讀潘真係第1次聽
今日搭地鐵坐關愛座,有阿婆竟然用責備語氣叫我起身俾人坐
咩世界😡😡
咩世界😡😡

唔敬老
咩世界😡😡

咪就係,腦殘唔係有需要人士呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞