Samsung Galaxy 集中討論區(159) 2月發佈S22 白卡已死

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
之前遇過解除更新去返舊版就冇食電
過一排先比佢update返
係咪得我一個覺得三叔keyboard 好用過其他用過N種都係覺得三叔最方便, 剪貼, 放大數字board 勁實用
我唔係用手機八達通,而係用傳統八達通卡
但呢個零兩個月搭九巴拍卡都成日失敗
好多時要拍多一兩次至得,留意過其他唔少乘客都係咁
感覺同以往明顯唔同,懷疑九巴八達通系統做過調整
至搞到經常要拍幾次卡或者手機...
我都等緊
打筆畫好唔方便
lm
+1

space bar 當cursor好方便, 仲有工作原因 translate 功能又係好好用.

用唔慣ios emoji要轉輸入法, 變相多幾個步驟.
ios完全反人類
上連登有Jelly effect嘅
我都喜歡用三星keyboard, 有用過gboard 最後都係番番去用三星keyboard, clipboard好用, 重可以lock住,keep住ig用d tag好方便, translate都有用,有時想打外語都可以用translate方法去打, 語音我就熄左 samsung voice, 用左google voice input, 重可以call到samsung pass出來,入定左d 公司屋企地址入去,方便有時SF唔洗再入,係keyboard用samsung pass揀番就得,好方便
如果fix埋NFC同螢幕問題就好喇
我都係用筆畫,幾好用,如果有d字唔識打,可以用通字(6字位)當*咁樣用,咁都好方便,再唔識可以轉番手寫寫出來又得
筆畫 gboard順好多
三叔有d字唔岩筆畫
You are not alone
clupboard其實side panel個universal clipboard仲好用 橫跨唔同profile都用到,而且唔會話1小時後就自動delete。翻譯輸入gboard都有
不過Samsung pass係幾方便,可惜有bug,有啲欄目佢會話唔係密碼欄所以唔比人paste 同埋無得跨平台sync & 2FA save
識野
地址好似都係gboard有 或者你save入去字典都得
我都仲用緊
打apple出蘋果呢d基本野啦

仲可以打每個字第1個倉頡碼出成個詞語
例如人尸口人出食屎啦你

同埋打dllm出屌你老母
edge panel > clipboard 都係勁,勁在可以拉d字去whatsapp /signal 都係好方便,不過keyboard 入面clipboard就方便d 用, 唔洗係edge panel拉出來係keyboard揀完就paste就係方便,原來有bugs,題外話samsung pass用左之後個腦真係記唔到pasword XD
想問下,有時右上角會顯示當下個apps用緊鏡頭

但有冇邊度可以check 番有冇apps 偷用過個鏡頭?
作者做呢個keyboard真係好勁,有d字真係唔識打,但係打英文又可以出到,dllm 呢個勁方便XD 我未過咁樣打tim XD
有ga, 去setting > privacy > all permission > 揀 camera 就會出到下面個圖
原來係差all permissions 呢步

感謝
其實我都鐘意用三星,所以無話好想轉gboard, gboard有一個function我鐘意就係好大粒emoji同埋兩粒emoji做出一粒emoji ,見下圖,有無玩過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞