Samsung Galaxy 集中討論區(159) 2月發佈S22 白卡已死

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
an機要用大一碼size嘅電去谷個續航,當iPhone主流去到6吋,an機就一定谷到6.5吋先有返咁上下續航

當然iPhone機細但都幾撚重下
我覺得差唔多
好想trade走fold3
快啦,下個月 S22 Ultra
出得黎都2月尾
好難捱
就係講緊同size續航力唔同
2/24 吖嗎 都要月底啦
發佈唔係2月頭
2月中出貨咩
國行9/2 香港應該是18/2 有傳推遲嗎
但係今年三叔諗住推晒大部份人買細機
呢啲邊有得推
mon size幾乎係買機第一樣要諗嘅嘢
Plus繼續set閪價
s22=13 pro size
唔講soc中細核,淨係app更新策略都冇比

iOS自動更新都永遠有一堆app幾日甚至成個星期未更新已經放喺Office長叉連Wi-Fi

Google play係好主動地更新,各樣background嘢加埋加埋就搞到待機食多咗電,唔係話佢唔好,只係話呢個就係Android特色,同等size下一定會倒水啲,導致體驗唔好

iOS就係動畫靚、更新消極之類嘅「tricks」玩得好,再加上細核夠打早兩三年an機soc嘅中核,所以先俾到人慳電又流暢嘅體驗

android universal 返回注定大mon比iPhone會更易用,唔一定要左邊掃起,呢個就係an機優勢

如果陪iPhone玩細機,咁一定iOS嘅界面層級邏輯更好,可preview上級界面,同ui動畫配合嘅空間感一致性

當然,最大問題就係,以前就iPhone放棄大mon市場,依家就演變成an機放棄細mon(6吋以下),甚至中間size嘅6-6.5吋都半放棄狀態谷人上最大mon嘅ultra
我覺得好過11
問題係iPhone細機冇晒pro果啲feature
銷量一路都唔算好好 (對比pro)

Android嚟講S10e已經做得唔錯
5.8" 舒服好揸手
正常就建議S21多啲
除非你只係為咗大mon

我覺得可以等埋22出先
tab s8係咪同s22同一日發佈?
其實三叔一年出十幾廿部機
出一部細機真係咁難咩
又唔係要靠佢做銷售主力
佢地眼中s20&s21已經好細
整部細機跟住賣唔出托咩 開模費都貴到仆街,內部空間又要重新排過,分分鐘唔係咩組件都用得翻。
而家部機都6.4 以上 真係好唔user friendly
驚開模費貴就出少啲款啦
A12/22/32/42/52五部得兩部係正常
S20 FE又同S21搶
Note20/S21+出嚟只係用嚟襯托Note20U/S21U
S21 FE個推出時間又預咗做炮灰
不如出少幾款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞