測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
睇你做化啦, consultant除非上到AD, 如果都唔係唔洗腍
consultant就如果你2年考到牌就轉去做都有嘅, 好景嘅話唔只tim
40K 邊使做到AD呀
係唔洗, 但你30碎前做唔做到先, 宜家7年經驗associate都係開緊 3xK
你做左7年都3張啦
不過我講緊consultant啦
去外國做 cost engineer commercial manager
唔係掛以為normally5年有50k
Asso洗唔洗有牌?
你老師社工護士5年都未必有50k,更況建築業?咁好搵就一早比人吹捧到爛啦
專業人士同老師社工比
護士應該可以 啲年約金好和味
人哋老師跳爆point加通脹分分鐘過70k,你睇下有幾多個qs係40歲前拎到呢個價。
只可以講qs係比上不足比下好有餘嘅狀態。但唔好以為自己真係好勁嘅專業人士,高人一等咁
30歲都無50k 好惡頂
N年前係ive讀過測量一個sem就quit左
好奇想返黎問下,其實呢行係咪返6日,每日工時勁長?同埋都係無乜女同事
測量師(QS)應該係其中一個最on9既"專業人士",不過都係要多得兩大consultant多年黎努力壓價先做到今時今日咁
係全部consultant共同努力
共同富裕
即係實際30歲大概30k左右就正常?
有牌就40-55k都有
無牌就30up啦
如果Client做 variance有d大 但應該最好pay
有牌先有, 個牌唔易考, 每年得~17,18% 人pass
八卦想知
有無巴打解答下
夠分入HKU survey起碼都29,30分點解當初唔揀poly 5寶果d或者ust buisnessfg 起碼有 30k up
前提你要1take pass
GP番5日
BS/QS 番Contractor 的話先6日
多女泥講GP>QS>BS
真係!我就係個例子
最後一屆AL 1A1B最後揀咗surveying
依家做QS 考咗牌 人工都係得3字頭
早知嗰陣讀Ust bba 再唔係讀account
反正工時都係差唔多 但人工差一截
我都唔知 可能想要個名又聽到話都搵到錢先揀 結果伏到仆街
不過如果移到民我又會感激自己揀左qs嘅

利申:A2 A3係poly三寶

不過舊年好似有個探花定唔知榜眼入左去 傻撚柒閪左
原來有牌果班都咁高
最後一屆AL 應該做左7 8年喎
考埋牌先3頭....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞