測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
asd msg 有無人知幾時出 定 已經出左?
聽聞HA一早出咗
想知asd 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
DSE過30分揀測量咁哂料
真係好似冇聽過人講對測量有熱誠
睇錢就睇錢啦啲人
對測量有熱誠
老老實實,你識多d就發覺則師一樣唔係咁美好,大把人排住隊仆住入政府

btw 你未見過大樓係測量師簽只係你
孤陋寡聞有既,不過事實唔係大 development

同埋你做過 developers 就會知好多 Architects 真係唔識 run projects (當然好多測量師都係)
睇你又唔係讀QFin,又唔係讀Surveying,又失業,你有咩資格話人哋
dse²² 放榜 q&a

Q: 應唔應該揀測...

A: 唔好

ching 唔洗咁燥
其實都係自己當初無做好生涯規劃,一心只係想入gbus,結果差幾分入唔到就亂曬,先被唔同既人水左入去。咁而家過左一年,真係對呢科同埋自己既能力了解多左,都決心要quit(同department已經傾好。咁而家都自修埋m1,應該讀到qfin。一心會走啦。多謝咁多位ching屌醒
有能力重刷咪好,好多都係洗濕個頭焗住做

做下做下都係一邊呃飯食一邊做

測量無論HKU,Poly定City,應該都有一種唔知讀咗乜嘅感覺

以BS嚟講,手作嘢Clerk of Works可能仲熟過你,技術嘢又要搵返structE,做耐咗會覺專業喺左手交右手
Rmit cm 今年gard既人 金門都開25k 請人
普通細mc 都20k
3x 讀surveying 真心side 料,有信心入番qfin 梗係重刷喇,同d女講讀qfin 即刻對眼發光,唔駛再諗喇

利申:MHKIS
你都講無咩熱誠 趁後生讀其他科啦
乞食科考返個A0 紀律部隊仲好過做測量狗
副學士駁上去/ city低分degree會ok囉 高分揀係冇意思
City Asso 同Poly HD 今年都無左啦
1. 你冇熱誠既話gp qs bs 都唔會好,測量唔係果d hea 住撈都有番咁上下人工既職業,你至少要捱到冇熱誠地都考到牌,考到牌既gp 唔入政府做developer 好似都有3皮幾至4皮既

2. 唔覺得特別有,hku 比到你既係人脈,你係咪果d 識運用既人?

3. On9 竟然攞surveying 同finance比

利申:dse best 5 26 入撚左qs 終極後悔冇讀finance 既測量狗
推依個
從來只會有人對建築 同工程有興趣
唔會有人對四不像既測量有興趣
測量狗仲要係你冇料好易比finance/ archi/ engine人睇唔起
部份finance/ Archi都叫高分過測量,但engine都有資格笑你真係.. 例如我gp搞advisory搞transaction都係做緊下把位比big4/ developer..

只可以講你係醒嘅做測量會撈得掂,但如果你咁醒轉其他科應該撈得仲掂
你乖啦 唔好俾測量耽誤你人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞