測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
想問做qs又轉左行既各位做緊咩工?
搵source
大概做過就吹得
最快一畢業apply 兩年後考
想知呢到有幾多人認真有考慮過轉行
最尾又係點解繼續係到捱住做QS

自己Degree grad完係Main Con做左三年
見證住身邊既同學做唔同行業一開始得1x k
而家都跳到30k
自己就得20中仲要番6日
日日對上對下都比人捽數
考apc又fail
有少少搵唔到打呢份工既意義
好似條career path就係靠死捱捱到上30k
然後諗到往後每個盤都係重覆比人捽既過程就覺得好辛苦

我諗會留係呢個post應該都係無轉到行既朋友
想知你地點樣一路捱過黎
搭單問,依家consultant fg幾多
依加gp degree其實畢業生幾錢
17-18 年年都咁架啦
唔該想問下知唔知hd fg main con幾錢
hd唔清楚
BS狗留名
好耐無上水
有無uk bs搵工攻略
有MRICS大概幾錢 after tax
唔該
Ive hd main con都有16-18?有冇咁多?
我以為得15
轉行係唯一出路
QS真係垃圾工嚟

我轉左喇 你呢?
我牌都無考了
考左都係唔想做
諗緊轉行
做左3年愈番工愈覺得迷茫,日日都覺得好無力,諗唔清到底自己係唔夠努力定係我係真廢。
我係覺得做呢行好唔開心
做完野真係多謝都無句
對內對外 大家個目標都係射走個波
射唔走就生命值硬接
仲要成日比人屌
太負面 搞唔掂
轉邊行?
其實有QS background又唔撚想再做QS, 自問又外向易同人夾野既可以考慮下轉PM

而家D PM consultant好多都請埋D冇construction background既人返黎, 欲contract terms, standard form, SOR都唔知咩黎

有QS background都幾吃香
same, 雖然冇乜俾人diu, 但係成日要OT, 工作量有加冇減,做完嘅野又冇乜成就感可言,真係越做唔開心
唔自爆 行頭太細

不過想講就係 好多人都叫春要轉行,不過永遠冇實際行動,咁嘅話就抵佢一世做QS 狗
大約係咩工 我都想轉,但唔知可以做乜撚,一係普通文員,一係sales
人工又低一截
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞