測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
前輩 請問如果依行 讀書的話 有無建議
CityU & HKU 既dispute resolution 比較 non construction related

PolyU 雖然比較construction related, 但聽身邊朋友同學講水水地

除非去英國 / online 讀。

利申 LLB 下年尾畢業
你真係忽撚大左 解釋都費事
Bs 考咗practical task 一年未入紙final in 俾人terminate 咗apc

Readmit 係咪要重考task?
讀其他科只少5年經驗先考得
讀完LLB走過黎問測量做乜
LLB grad唔係應該去考PCLL既咩

基本上我覺得香港冇construction related既dispute resolution讀

不過你話construction related D既話,我會覺得係CityU掛,Program leader Christopher To係工程師同大狀,好似都處理幾多construction dispute,HKU我就唔知啦,自己起下d professor底佢地做咩多啦
師兄有冇去做下RICS assessor?
想問下bs考牌,我見個hkis個網寫probationers 要係8年內考完個apc。而我而家個成積都未必係8年內考到,咁我8年後如果真係唔好彩考唔到個牌,係可以再考(重新等2年),定係一世都無得再考。
EOT 要申請唔一定批
😌 有人考左9年
最後專心嫁人移民算
LLB 就算炒左粉上唔到 PCLL 條路都仲係易行過 surveying
Llb 搵com sec啦, 人工屌打surveying
普通suv 何德何能同mt比
如果真係人脈咁廣
可以搵咁多人陪你考咁多次
建議轉行賣保險,會發達
聽落又有d道理
咁可以轉去邊行呀
一兩年升1級 八年至少5啦
想評估下自己依刻英文水平去到邊,報個 IELTS 睇下自己有幾勁/廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞