測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
呢頭講緊5寶,surveying, A咩O呀,點AO呀清...EO都唔敢講入硬啦
好人好姐做狗仲叫醒,well...
一樣好後悔
大家點睇ices呢個會?好似多咗人考同埋又有得同hkis互認
總之人工唔算多 但都起碼好過qs
多qs consultant fg 一倍
咩位可無牌9皮
大脾位
今年禁耐都未派bsg offer ga
話說想幫人問下如果開咗bs簿,仲可唔可以下年報esg/qsg? 因為明明係唔同stream,無理由唔俾轉stream 報g jai? 想問下有冇人身邊有例子?
幫邊個問?
開完bs簿後悔呢?
想問下咁多位出左黎做野既ching
比番d背景先
2021 dse 考試 best 5 31 (但係理科失手簡唔到三寶)
2021 入左hku 測量

派左成績個陣,比expected低左幾分,有少少高不成低不就 唔知揀咩,又聽人講測量考到牌80k、可以入政府 、就業率100%… 就入左去。

後來對呢科了解越來越深,對呢科坦白講唔知讀咩、又無咩熱誠。又睇番師兄姐既linkedin profile,glassdoor對比番人工,覺得人工、workload不成正比、入政府既人又唔係咁多、所以打算quit u 考番2023 dse 睇下入唔入到qfin (個分應該meet 到qfin)

我想問下:

1. 測量(尤其係gp)既前景、工作量係唔係真係咁差?
2. hku出黎同其他degree比唔係好多優勢?
3. surveying 同qfin 前景相比相差大唔大?

利申: 已經mon曬討論區(17-20)但係見到gp 無咩人講 而且無咩人比較qfin / gbus vs surveying 所以問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞