測量(GP, BS, QS)討論區20

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
自己講完有無笑
有乜野要笑?
師兄記得仲有case要寫

不過你要考慮
就算做垃圾嘢
俾你寫到都俾assessor Q死
尤其Level 3 要俾過reasonable advice
留名
其實如果考rics,唔係hkis 嗰幾範,d accessors會唔會鬆手啲, for example PM/ Commercial Real Estate/ CRE
傻瓜仲後生 ,自爆
祝師兄成功pass
有無Ching 收到mtr offer/ 3rd in 消息?
知唔知interview 會問咩問題?朋友話RICS interview 難過HKIS 好多
聽過有 frd 收到 3rd in
有冇人知knight frank agency好唔好用 人工係點
BS唔係喎 我覺得
RICS問嘅問題係based on written submission
變相係你控制住個assessor
你亦理應比睇得一/兩個月嘅assessor更清楚內容同個flow

平心而論 我睇唔到有咩其他原因難過HKIS好多
Contract, legal principle, way to resolve dispute but not limited to contractual mechanism
其實要點溫mandatory competencies果堆野? 感覺一問就會肥
想問下QS 洗唔洗識BIM
點解要笑?
BS就應該RICS易d既
起碼多d問題關於你個case
係, HKIS BS 考試好玩野, 要搵成班人幫手先考到
呢個係task
過左task仲要final interview
問乜都得
我個陣比人問appeal process, gondola, 全部都無掂過,d SAR SOE都無寫過
想問下澳洲做GP撈唔撈得過想過兩年去讀master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞